Entelektüeller AKP'yi tartışıyor

12 Haziran'da sandığa gitmediğini açıklayan Murat Belge'nin 'Bu hükümetten artık bir şey beklemiyorum' sözleri referandumda 'evet' çağrıları yapan entelektüel çevrelerde tartışılıyor. Kimisi 'AK Parti'ye değil, vesayetin kaldırılmasın oy verdim' derken kimisi de Belge'nin ciddiye alınmasını istiyor

Anayasa referandumu sırasında 'Yetmez ama Evet' diyenlerden Prof. Murat Belge'nin 'Türkiye demokrasisinden çok AKP iktidarı kazandı. Ben bu hükümetten artık bir şey beklemiyorum' diyerek sandığa gitmediğini açıklaması, entelektüel camiada büyük yankı uyandırdı. Biz de referandum sürecinde evet çağrıları yapan ve askeri vesayetin kaldırılması için iktidar partisinin attığı adımları olumlu değerlendiren önemli isimlerden bazılarına Belge'nin açıklamalarını sorduk:

'Yetmez ama evet'  vesayetin bitmesi içindi
Lale Mansur (Oyuncu): 
 Biz yetmez ama Evet'i AKP'ye demedik. Onu askeri vesayetin bitmesi için anayasada gerekli değişikliklerin bitmesi için ilk adım olarak söyledik. Bunun AK Parti ile alakası yok! Türkiye için önemli adımlar atan bir parti bu. Yaptığı iyi şeyler de var, hoşlanmadığım şeyler de var. İyilere destek olunca genel medyada sanki AK Partili gibi bir algılama oldu.
- Referandum sonrası hayal kırıklığına uğramadım. Başbakan'ın MHP'den oy kapmak için milliyetçi söylem tutturduğunu zannediyorum. Yanılıyor olabilirim ama öyle zannediyorum. Bir de sosyalist, sol, yeşil bir partiden değil, muhafazakar bir partiden bahsediyoruz. Benim istediklerimi tamamıyla yapan bir parti yok zaten. Yeni dönemde iyi bir anayasa yapılacağına inanıyorum ve bunun için Yeni Anayasa Platformu'nda çalışıyorum.

Sakınmadan konuşmuş vicdanların sesi oldu
Zeynep Tanbay (Dansçı) : 
 Murat Belge'nin söylediklerini çok takdir ettim. Çok cesaretli konuşmuş. Çünkü entelektüel camiada da, Türkiye'de de bir ikiyüzlülük gidiyor. Herkes çok dikkatli cümlelerle konuşuyor. Belge ise düşüncelerini hiç sakınmadan konuşmuş. Bu nedenle kendisine teşekkür etmek istiyorum. Murat Belge, Tayyip Erdoğan meselesini de çok içtenlikle söylemiş. Kendisini solcu olarak tanımlayan, entelektüel bir insanın 'Ben oyumu AK Parti'ye verecektim ama vazgeçtim demesi önemli, samimi, saygıdeğer bir şey. Türkiye'de onun gibi insanlar elbette taşa tutulacak. Çünkü Türkiye'de doğruyu söyleyenler taşa tutuluyor! 
- 'Yetmez ama Evet'çi olarak bloku desteklememe rağmen ben de Sırrı Süreyya Önder gibi birine oy vermedim. 'Uygun Ermeni aday bulamadık' diyen biri benim için son derece uygunsuz. 'Yetmez ama Evet'çiler için son derece antipatik bir yazı yazdı. Bu nedenle, hiçbirimiz kendisini takdir etmiyoruz'. 
- Murat Belge'nin bu sözleri vicdanların da sesi oldu. Tayyip Erdoğan eğer tarihe geçmek istiyorsa, Kürt sorununu çözer ve kapsayıcı bir anayasa yapar.

Aydınlarla iktidar arasındaki mesafe açılıyor
Ergin Cinmen (Hukukçu):  
- Referandumda, her şeyin çorba yapılmasından dolayı sandığa gitmedim. Ama militarizme karşı çabaları hep destekledim. Murat Belge'nin açıklamaları ciddiye alınmalı, kendi içinde tutarlı. O anda iktidarın yaptıklarını beğenmiş olabilir. Militarizme karşı ciddi uğraş verdiler. Sonra Belge 'Bunları demokrasi adına değil, kendi iktidarını sağlamlaştırmak adına yaptıklarını' söylüyor. Bu son derece önemli bir tez ve gerçek payı olduğunu düşünüyorum.
- Kürt meselesiyle ilgili ciddi bir ayak sürüme var, yüzde 10 barajın yanlışlığı hiç ağza alınmıyor... 
- Entelektüel camia ile iktidar arasında referandum dönemindeki duygular bugün yaşanmıyor, aradaki mesafe büyüyor. Benim desteğim sırasında KCK davası gibi bir dava yoktu ve bunu da beklemiyordum açıkçası. İnsanlar Murat Belge'ye 'Eskiden böyleydin, yanıldın' diye bakmamalılar. Entelektüellerin bir araya gelmeleri gerek bu çerçevede. Olumluyorum yani Murat Belgeyi. 
- CHP, Meclis faaliyetlerine destek vermiyor. BDP, Diyarbakır'a çekildi. Böyle giderse, yeni anayasa falan yapılamaz. Türkiye'nin entelektüellerinin bir araya gelip imza kampanyaları ve toplantılarla siyasi iktidarı etkilemesi lazım. Ama önce bu iki partinin Meclis'e gelmesi sağlanmalı. Bunun da birinci görevlisi AK Parti.'