Soner Aydın / Demokrat Haber Mersin

HDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü geçtiğimiz günlerde Mersin’de gazetecilere yönelik saldırıları yanıtlaması için İçişleri Bakanı Efkan Ala’ya soru önergesi sundu.

Hakların Demokratik Partisi (HDP) Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, geçtiğimiz Cuma günü Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin Ocak Ayı Meclis Toplantısı’nı takip ettikleri sırada dışarıda yaşanan bir olayı görüntülemek isteyen gazetecilerin 15-20 kişilik bir grup tarafından darp edilmesini İçişleri Bakanı Efkan Ala’ya sordu.

Kürkçü, Ala’nın yazılı olarak yanıtlaması için şu soruları yöneltti:

“1- Mersin Büyükşehir Belediyesi Başkanlığında geçen söz konusu olayda gazetecileri ve işsiz kalan vatandaşı darp eden grupta bulunan kişilerin kimlikleri tespit edilmiş midir? Edilmişse bunlar kimlerdir?

2- Bu kişilerin Büyükşehir Belediyesi’nde herhangi bir resmi görevleri bulunmakta mıdır? Resmi görevleri yoksa o an orada hangi amaçla bulunmakta oldukları soruşturulmuş mudur?

3- Bu kişiler Büyükşehir Belediyesi’nden veya onun birlikte çalıştığı herhangi bir taşeron firmadan maaş almakta mıdır?

4-Söz konusu grubun iddia edildiği üzere herhangi bir parti veya dernekle ilişkisi olduğu belirlenmiş midir?

5-Mersin Büyükşehir Belediyesi bu olayla ilgili soruşturma başlatmış mıdır? Başlatmışsa bu soruşturma hangi aşamadadır?

6-Bakanlığınız bu olayla ilgili soruşturma başlatmış mıdır? Başlatmışsa bu soruşturma hangi aşamadadır?”

NE YAŞANMIŞTI?

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin Ocak Ayı Meclis Toplantısının ikinci birleşimi, Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz Başkanlığında Kongre ve Sergi Sarayı’nda yapılmakta iken, salon dışında Büyükşehir Belediyesi tarafından işten atılan bir işçi işten çıkarılmasını protesto etmek isterken bina etrafında bulunan 15-20 kişilik grup tarafından engellenip darp edildiği sırada Meclis toplantısını takip eden gazeteciler dışarıda yaşananları görüntülemek için dışarı çıkmak isterken önce görevlilerce önleri kesilmişti. 

Yaşanan tartışmalar üzerine kapıyı açtıran gazeteciler, salonun bahçesinde yerde bir şahsın yattığını ve başında bir kalabalık olduğunu görünce olayı görüntülemek istedikleri sırada, yerde yatan yurttaşın başında bulunan görevi, yetkisi ne olduğu bilinmeyen, ülkü ocaklarının belediyedeki “grubu” olduğu iddia edilen 15-20 kişi tarafından bir anda saldırıya maruz kalmışlardı.

Gazeteciler, İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabiri Kıymet Gökçe, Mersin’de yerel yayın yapan Mersin İmece Gazetesi muhabiri Soner Aydın, Sabah gazetesi muhabiri Adnan Açıkgöz, Akdeniz Gazetesi muhabiri Necdet Taş ve Haberci Gazetesi muhabiri Taylan Candar ile şahıslar arasında arbede yaşanırken, Soner Aydın ve Adnan Açıkgöz saldırganlar tarafından yumruklanmış, Necdet Taş ile Soner Aydın’ın boğazını da sıkan saldırganlar, uzun süre gazetecileri tartaklamıştı. Yaşanan arbede, bazı belediye görevlilerinin araya girmesiyle sona ererken, olay yerine polis çağıran gazeteciler, saldırganlardan şikâyetçi olmuştu.