İzmir Emniyet Müdürlüğü Ege’nin Sesi’nin 2 Temmuz Sivas Katliamı anmasında yaşanan gerginliği haberleştirmesi üzerine haber portalına bir yazı göndererek haberin yayından çıkarılmasını “rica” etti.

Bianet’e konuşan Ege’nin Sesi Genel Yayın Yönetmeni Sinan Kara İzmir İl Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya tarafından imzalanan mektubu “basın özgürlüğüne darbe” olarak değerlendirdi.

Haberi yapan muhabir Sinem Taş olayı şöyle aktardı:

“2 Temmuz anmasında yürüyüş yapmak isteyen gruba polis müdahale etti. Polis müdahalesinin ardından insanlar alanı terk ederken bir grup gazeteci olarak meydanda kaldık. Bu sırada anma için gelenlerden bir kadın meydandaki çevik polislere tepki göstererek ‘Ölülerimizi anmamıza bile izin vermiyorsunuz’ dedi. Bunun üzerine bir polis kadına küfür etti. Küfrü hem ben hem de muhabir arkadaşlarım duydu. Ancak küfrün ardından video çekimi yapabildiğim için olayı ‘iddia’ üzerine verdik.”

EMNİYET MÜDÜRÜ'NDEN İMZALI MEKTUP

4 Temmuz’da İzmir İl Emniyet Müdürü Uzunkaya’nın imzasıyla teslim edilen mektupta küfür olayı yalanlanarak şu ifadelere yer verildi:

“Grup içerisinde bulunan bir şahsın sadece kitleyi tahrik etmeye yönelik tavır ve davranışları ile gerçekte söylenmeyen iddialarını haber yaparak kamuoyu gündemine taşımanın böylesine hassas bir konuyu istismar etmeye, basın yayın organlarınca kullanılmak ve sosyal medya aracılığıyla yayılmak suretiyle toplumda infial uyandırmaya, böylece önü alınamayacak olayların meydana gelmesine vesile olabileceği göz önünde bulundurularak…”

KARA: MEKTUP YASAL DEĞİL

Ege’nin Sesi Genel Yayın Yönetmeni Kara ilk defa böyle bir olayla karşılaştığını ifade ederek şunları söyledi:

“Tekzip prosedürü belli bir şekilde işler. Önce savcılığa şikayet edersiniz. Emniyet Müdürü’nün böyle mektup gönderildiği görülmemiştir. Avukatlarımızla da konuştuk, bunun yasal bir karşılığı yok. Biz de zaten haberi kaldırmadık, mektubu da yayınladık. Ancak Emniyet Müdürü’nden gelen bu mektup direkt olarak basın özgürlüğüne müdahale.”

NE OLMUŞTU?

2 Temmuz Sivas Katliamı’nın yıl dönümünde İzmir Konak’taki Besmane Meydanı’nda yürüyüş yapmak isteyen gruba polis izin vermeyerek saldırdı. Olayı haberleştiren Ege’nin Sesi haber portalı bir çevik kuvvet polisinin bir protestocuya “Ölülerinizi …” diye küfür ettiğini iddia olarak vermiş, ardından polislerle protestocular arasındaki gerilimin videosunu yayınlamıştı.