Bu ay çekimlerine başlanacak ve ilkbaharda gösterime girecek belgeselde, 4 bölüm halinde 1875'ten itibaren "derin devletin" köklerine inilerek, bugüne kadarki süreci anlatılacak.

Yönetmen Koray Demir, Türk derin devletinin tarihini, 4 bölümlük özel bir belgeselle anlatacaklarını söyledi.

Demir, El Cezire televizyonu için "Türk Derin Devleti Tarihi" adlı bir belgesel çekeceklerini kaydetti. Bu ay belgesel çekimlerine başlayacaklarını, bu projeye çok önem verdiklerini aktaran Demir, "Derin devletin köklerine inerek, 4 bölümlük özel bir belgesel hazırlıyoruz. İçinde canlandırmaların bulunduğu bir çalışma olacak. İlkbaharda gösterime girecek. Belgesel El Cezire'nin Türkiye'de açacağı kanalda da gösterilecek" dedi.

Birinci bölümde, 1875 ile 1909 yılları arasındaki bir olayı, dönemi anlatacaklarını vurgulayan Demir, "Sonrasında 1909-1944 arası bir hikaye var. Sonra 1944'ten 2002'ye kadar olan dönemi anlatacağız. Son bölümde ise 2002'den bugüne ve geleceğe dönük bir bölüm olacak. Son bölümde, direk olarak Ergenekon denilen yapıyı, onun can damarlarını anlatacağız" diye konuştu.

Belgeselin ilk bölümünde, "Türk derin devletinin nasıl kökleştiği, nereye kök attığı, nereye yayıldığı, nereden güç bulduğu ve ilişkiler zincirinin" yer alacağını ifade eden Demir, "Aslında 'derin devlet' dediğimiz şey, birçok şekilde anlatılabilir. Ancak modern anlamdaki Türk derin devletinin kökleri, 1870'lere dayanıyor. Biz oradan, ilk tohumların atıldığı yerden olayı başlatıyoruz. Bütün fırtınayı koparan 'Kız Vakası' diye bir olay var. Selanik'te 1876'da yaşanan bir olaydır. Bu olayın başlattığı zincir, bir sultanın öldürülmesine, bir sultanın delirmesine, 93 harbine ve ülkenin 3'te 1'inin kaybına, yüz binlerce insanın ölümüne sebep olmuştur" ifadelerini kullandı.

KIZ VAKASI

Demir, "Kız Vakası"nın, 1876'da Selanik'te bir Türk teğmenin, bir Bulgar kızına aşık olmasıyla başladığını kaydederek, şunları söyledi:

"Bulgar kız, Müslüman olur. Derin devlet, bu olayı, fitili ateşlemek için kullanır. Kız, bir grup derin devlet odaklı kişiler tarafından tasarlanan bir olayla kaçırılır ve Amerikan Konsolosluğuna götürülür. Tarihteki ilk Amerikan Konsolosluğu kuşatması, Selanik'te yaşanmıştır. Bir Müslüman kadın kaçırıldığı için, halk ayaklanır ve burası kuşatılır. Yine derin devletin müdahaleleriyle, birtakım provokasyonlarıyla, olay yerinde 2 konsolos öldürülür. Konsoloslar halkı yatıştırmak için gelir ama derin devletin oyunuyla öldürülür. Hemen akabinde, Selanik Valisi 6 kişiyi Selanik Limanı'nda idam eder. Olay, bir anda dünya basınına taşınır. Buradan yürüyen olaylar zinciri var. Burası patlamaya yol açan ufak bir çekirdek. Bu vakayla, derin devlet, ilk büyük darbesini gerçekleştirmiş olur. Bir Sultan, tahttan indirilmiş, saraylar yağmalanmış, milyar dolar değerindeki halkın hazineleri yurt dışına kaçırılmıştır."

"BU OLAYDAN SONRA HALKALAR HİÇ KOPMADI"

Demir, bu olaylar üzerine birçok kişinin araştırmalar yaptığını, yazılar yazdığını ancak ilk defa bir belgeselle gün ışığına çıkarılacağını kaydetti. Bugün derin devletin can çekiştiğini ama hala yaşamaya devam ettiğini savunan Demir, şöyle konuştu:

"Bütün zincirler, birbirine bağlı. Bu olaydan sonra, halkalar hiç kopmadı. Kız Vakası, o günden bugüne devam eden olaylar zincirini başlatmıştır. Hepimiz modern, refah seviyesi yüksek ve adil bir ülkede yaşamak istiyoruz. Herkesin korkmadan yaşayabildiği, korkmadan konuşabildiği bir ülkede yaşamak istiyoruz. Birçok ülke, bu olayları geride bıraktı ama yıllar sürüyor. Mesela insanlar son dönemdeki mahkemelerin çok uzun sürdüğünü söylüyor. Uzun sürebilir ama bir gün bitecek. Ben bunun çok uzak olduğunu düşünmüyorum. Türkiye'nin, kimsenin gelecek endişesi duymadığı bir ülke olacağına inanıyorum. Bu inancımızı koruyoruz ve bu inancımıza dayalı bir son bölüm olacak. Derin devlet, bir daha dönmemek üzere bu ülkeyi terk edecek."