Basın Konseyi, TBMM Başkanvekili Sadık Yakut'un bir gazetecinin sorusu üzerine "Ben olsaydım ebeni öperdim senin" şeklindeki sözlerinin hiçbir koşulda hoş görülemeyeceğini belirtti.

Basın Konseyi'nden yapılan açıklamada, demokrasilerin temel unsurlarından biri olan gazeteciliğin, kamuoyunun haber alma hakkını hayata geçiren vazgeçilemez öneme sahip olduğu vurgulanarak, "Bu bakımdan soru sorup bilgi almak için çalışan muhabirlerin muhataplarının mevki ve konumları ne olursa olsun, kamu adına çalışan gazetecilere gerekli önemi ve saygıyı göstermeleri asıldır. Kendilerine yöneltilen soruları ciddiyetle ve en doğru şekilde cevaplaması gerekir. TBMM Başkanvekili olarak da görev yapan bir parlamenterin, bir basın mensubunun sorusuna, ciddiyetten uzak şekilde gülerek, "Ben olsaydım ebeni öperdim' Şeklinde cevap vermesini, hiçbir koşulda hoş görmek mümkün değildir" denildi.

Bu durumun ciddiyet ve nezaket kurallarıyla bağdaşmadığı gibi, muhabirler üzerinde farklı baskılar oluşturmaya müsait bir tavır olarak değerlendirildiği ifade edilen açıklamada, "Son zamanlarda giderek artan bu ve benzer tarzdaki tavırların, hem demokrasi hem de basın ve haber alma özgürlüğü açısından çok talihsiz bir yaklaşım teşkil ettiğini yüce Meclis'in ve kamuoyunun dikkatine sunuyoruz" denildi. (Medyatava)

Yakut'un sözleri kameralara şöyle yansımıştı:

x