Yurttaşların seçimlerin güvenliği için harekete geçtiği ve sandık güvenliği odaklı organizasyonların ciddi destek aldığı bugünlerde yurttaş habercileri de seçimlerde güvenilir haber ve veri akışı için seferber oluyor. 

SEÇİM TAKİP MERKEZİ İÇİN BULUŞULUYOR

Kuruluş çalışmaları Temmuz 2013’ten bugüne devam eden Türkiye’nin ilk yurttaş haber ajansı ağı dokuz8HABER, 1 Kasım Genel Seçimleri için güçlü bir seçim takip merkezi kuracağını duyurdu. Ülke çapında yüzlerce yurttaş habercisi ve gazeteciden oluşacak olan seçim haber ağından, dokuz8HABER Seçim Takip Merkezi'ne akacak olan veriler ve haberler, bu merkezde doğrulanarak ve işlenerek, özgün içerik tiplerinde haberler olarak yayınlanacak.

Dokuz8HABER TV İLK ADIMINI SEÇİM ÖZEL YAYININDA ATACAK

dokuz8HABER'in ana sosyal medya hesaplarından ve çok dilli olarak hayata geçirileceği duyurulan yayınların bir özgünlüğü de o gün ilk test yayınına başlayacak olan dokuz8HABER TV/Youtube kanalının kurulması olacak.

NASIL ÇALIŞACAK?

Dokuz8HABER tarafından yapılan çağrıda, seçim özel yayınının en önemli amacının sosyal medyanın dezenformasyonun değil, güvenilir bilginin kaynağı haline getirilmesine katkı sağlamak olduğu vurgulanırken, tüm bu çalışma dokuz8HABER’in de temel misyonu olarak öne çıkan  “Yurttaş medyasının dinamizmi ve gazeteciliğin birikimi”nin buluşturulması çalışmasının da temel bir parçası olarak değerlendiriliyor.



İSTANBUL'DAN CİZRE'YE HER YERDE

İstanbul Bilgi Üniversitesi Santral Kampüsü’nde kurulacak olan haber merkezine  Türkiye çapında gün boyu haber takip edecek olan yüzlerce yurttaş gazetecisinin aktaracağı veri, bilgi, görsel ve haberler burada konumlanmış olan 20’ye yakın editör tarafından doğrulandıktan sonra işlenerek farklı içerik tiplerinde haberler olarak yayınlanacak.

dokuz8HABER ağına şu ana kadar başta İstanbul, Ankara, İzmir, Diyarbakır olmak üzere 25'in üzerinde merkezden yurttaş habercisi ve gazeteci katılım sağladı.

Seçimleri dokuz8HABER adına Cizre'den takip edecek olan video habercisi Fatih Pınar da seçimlerin bu en merak edilen merkezlerinden birisinde seçim günü ve akşamında yaşananları an be an aktaracak.

DOKUZ8HABER TV YAYINLARI YÖN RADYO'DA

7 Haziran'da İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde başarıyla hayata geçirilen benzer bir çalışmanın deneyimlerinden de yararlanan bu çağrının temel bir farkı da bir ilk olarak İnternet TV yayınının da hayata geçirilecek olması. dokuz8HABER'in Youtube kanalından gün boyu yapılacak olan canlı yayın kapsamında stüdyo konuklarından, parti önlerinden yayınlara, video haberlerden, canlı telefon bağlantılarına kadar etkin bir yayın hayata geçirilecek.



DOKUZ8HABER TV'DE SOSYAL KAFA SEÇİM ÖZEL PROGRAMI

Youtube'dan yapılacak olan yayın dokuz8HABER bileşenlerinden Yön Radyo'yla yapılan işbirliği kapsamında zaman zaman Yön Radyo'dan da yayınlanacak. Yine Erkan Saka yönetiminde yayın hayatına başlayan Sosyal Kafa Programı da Seçim Özel Yayını kapsamında yayınlanacak.



DOKUZ8HABER, DEMOKRAT HABER, YÖN HABER  VE ZETE HABER MERKEZLERİ İŞBİRLİĞİ

Yine temel merkezlerde bulunan dokuz8HABER muhabirleri Yön Radyo'nun gün boyu devam edecek olan Seçim Özel Yayınına da bağlanacak. dokuz8HABER bileşenlerinden Zete ve Demokrat Haber de seçim yayınlarında işbirliği yapacak. Bu kapsamda Zete haber merkezinde bir araya gelecek olan bazı konuklar ve dokuz8HABER bileşenlerinden Demokrat Haber yazarları da zaman zaman dokuz8HABER TV yayınına bağlanarak değerlendirmelerde bulunacak.  dokuz8haber'in diğer bileşenleri de Seçim Özel Yayınında haber merkezlerinden, haber ağına kadar her aşamada rol oynayacaklar.

"SEÇİM TAKİP MERKEZİ VE HABER AĞINA KATILMAK İÇİN NE YAPABİLİRİM?" DİYORSANIZ

dokuz8haber, seçim haber ağına katılmak isteyenler için bir form hazırladı ve erişime açtı. Seçim takip merkezine ve haber ağına gönüllü muhabir, editör, kurgucu, grafiker, çevirmen, avukat, vs. olarak destek vermek isteyenler linkteki şu formu doldurabilir:

https://docs.google.com/a/tarem.org/forms/d/16jN7qrUIhpoi430qSsLOsfdqIikJbqRBemmF7C3wz2M/viewform?edit_requested=true



DOKUZ8HABER HESAPLARI

dokuz8haber'in temel sosyal medya hesapları da şunlar: twitter.com/dokuz8haber, facebook.com/dokuz8haber, instagram.com/dokuz8haber ve youtube.com/dokuz8haber.com.

dokuz8HABER TV yayını ajansın Youtube kanalı üzerinden yayınlanacak.  Linki doldurmanın dışında iletiş[email protected]’a da mail atılarak ağa katılım talebinde bulunulabilir. dokuz8HABER tarafından açılan facebook etkinlik sayfası linki: https://www.facebook.com/events/758388960942087/



BİLGİ ÜNİVERSİTESİ VE DOKUZ8HABER İŞBİRLİĞİ: #SEÇİMVAR

Seçim2015 özel haber ağı, İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Kurumsal İletişim Yüksek Lisans programının #SeçimVar projesiyle de işbirliği halinde hayata geçiriliyor. Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr.Erkan Saka koordinatörlüğünde hazırlıkları yapılan #SeçimVar gecesi kapsamında çok sayıda öğrenci ve öğretim üyesi de seçim akşamı Bilgi Üniversitesi Santral Kampüsünde olacak.