Doğan Akhanlı da her Çarşamba yazılarıyla Demokrat Haber’de bizlerle olacak…

Doğan Akhanlı 1957 Artvin Şavşat doğumlu. 1991 yılında Almanya'ya göç etmek zorunda bırakıldı. 1998 yılında Kayıp Denizler üçlüsünün ilk kitabı Denizi Beklerken, Belge Yayınları tarafından yayınlandı. Belge yayınları, Kayıp Denizler üçlüsünün diğer kitapları olan Gelincik Tarlası ve Kıyamet Günü Yargıçları'nı 1999 yılında yayınladı.

Kıyamet Günü Yargıçları, Avusturya'da "Die Richter des jüngsten Gerichts" başlığıyla yayınlandı. Doğan Akhanlı'nın Madonna'nın Son Hayali, adlı romanı eleştirmen ve yazarlar tarafından 2005 yılının en iyi 10 kitabından biri olarak değerlendirildi. Yazarın bunların dışında Talat Paşa Davası isimli çeviri kitabı bulunuyor. En son çalışması Fasıl, Telos Yayınları tarafından 2010 yılının son ayında basıldı.

Köln’de eski Gestapo Emniyeti, şimdi Dokümantasyon Merkezi ve Müze olan EL-DE Haus adlı kuruluşta Türkçe rehberlik yapan Doğan Akhanlı Almanca'dan Türkçe'ye çeviriler yapıyor.

2001 yılından beri Federal Almanya Cumhuriyeti vatandaşı olan, yazar Doğan Akhanlı, yıllar sonra, ölümünü göremediği annesinden sonra babasının da ölüm haberini de telefon aracılığı ile almaktan korktuğu için İstanbul’a gelmeye karar verdi. Ağustos 2010 yılında Sabiha Gökçen havalimanında gözaltına alındı. Kendisini takip eden kaderin bir cilvesi gibi en son Türkiye’de iken yattığı cezaevine, Metris’e götürüldü. Metris artık en yüksek güvenlikli cezaevi sayılmadığından sonrasında Tekirdağ F Tipi Cezaevi’nde tek kişilik bir ‘odaya’ konuldu. İçerde iken, babasını kaybetti. Aleyhindeki suçlamaların soyutluğu ve aksi yöndeki tüm ispat araçları görmezden gelinerek, kendisi için yürütülen uluslararası kampanya ve avukatların çabalarına rağmen, 8 Aralık tarihine kadar cezaevinde tutuldu. İlk duruşmada tahliye edildi.

(Suçlama delillerinden biri de asıl adı Erdoğan olan Doğan’ın bu isminin kod adı olduğu idi. Tüm kitaplarını kod adı ile yazan bir yazarla karşı karşıyayız…)

Kendisini takipte ısrarcı olan kaderi, yurtdışına çıkarken de Doğan’ı yalnız bırakmadı ve bu kez Sabiha Gökçen Havalimanı’nda ‘sen dışarı çıkamazsın biz seni sınırdışı ederiz’ anlamına gelen bir muamele ile tekrar emniyetçe tutuldu. Bir gece emniyette kaldıktan sonra ancak ertesi gün sınırdışı işlemleri yapılarak bir başka havalimanı ve bir başka uçakla kendisini kovdurtabildi.

Yargılaması devam edecek olan Doğan’ın ülkeye girip giremeyeceği henüz açıklık kazanabilmiş değil. Sınırdan ülkeye alınamazsa duruşmada hazır olmayan sanığa mahkemenin ne yönde karar vereceği de belli değil.Bu durumun nasıl bir romanın konusu olacağı da bizce muamma ama Doğan sanırız bu konuda da bir şeyler düşünmüş olmalı….

Doğan Akhanlı’nın kitapları:

Fasıl / Telos Yayıncılık

Babasız Günler / Turkuvaz Kitap

Talat Paşa Davası 1.Kitap (2 - 3 Haziran 1921) Tutanaklar / Belge Yayınları (çeviri)

Kıyamet Günü Yargıçları / Kayıp Denizler 3 / Belge Yayınları

Gelincik Tarlası / Kayıp Denizler 2 / Belge Yayınları

Deniz'i Beklerken / Kayıp Denizler 1 / Belge Yayınları

Madonnanın Son Hayali / Kanat Kitap

Doğan Akhanlı’nın DEMOKRAT HABER’deki ilk yazısı BURADA >>>