Sendikalar Yasası’ndaki değişiklikten sonra gazetecilik işkolunun, basın yayın işkolu ile birleştirildiğini belirten DİSK Basın-İş, matbaa çalışanlarından editörlere, mac operatöründen temizlikçiye, ulaştırma görevlisinden kameramanına gazete ve televizyonlarda çalışan tüm birimlerin aynı sendikal yapı içinde örgütlenebileceğini duyurdu.

Türkiye’de Basın işkolunda insanca yaşama koşullarının ve basın özgürlüğünün genişlemesinin basın emekçilerinin sendikal örgütlenmesinden geçtiğini belirten DİSK Basın-İş gazete ve televizyonlarda çalışan herkesi Basın-İş’te örgütlenmeye çağırdı.

Basın-İş, televizyon ve gazetelerde çalışan her birimden emekçiyi 5 Ocak Cumartesi günü saat 19.00’da DİSK Genel Merkezi’nde gerçekleştireceği toplantıya çağırdı.

"BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ ÖRGÜTLENMEDEN GEÇİYOR"

DİSK Basın-İş’in çağrı metni şöyle:

"DİSK Basın İş’ten bütün basın emekçilerine çağrı

Basın sektöründeki çalışma koşulları ağırlaşıyor, ücretlerin zamanında ödenmemesi, mesai vb hakların yok sayılması, sigorta primlerinin ücretler düşük gösterilerek yatırılması gibi uygulamalar sürekli olarak artıyor. Bir yandan da ücret dengesizliği giderek artıyor. Bir kısım gazeteci milyon dolarlarla transfer borsasında yer alırken, çoğunluk yoksulluk sınırının altında bir ücretle çalışmak zorunda. Her yılbaşında tekrarlanan toplu işten çıkarmalar o denli can yakıyor ki, gazeteciler iş bulup çalıştıklarına şükredecek hale gelmiş durumdalar.

Öte yandan Türkiye tutuklu gazeteci sayısında dünya rekorunu elinde tutuyor. Tutuklu gazeteciler, kitap ya da haber yapmak için tuttukları notlar nedeniyle “terör örgütüne üye olmamakla birlikte amaçları için çalışmak”la suçlanırken, bir şekilde “cezaevine girmemeyi başarmış” gazeteciler ise hükümetin gazabından korunmak için her gün sırat köprüsüne benzer biz sınavdan geçmek zorunda. Bugün artık neyin haber olacağına reklam verenler karar veriyor, neyin olmayacağına ise iktidarca atanmış “hükümet komiserleri.”

Türkiye'de basın sektöründe insanca çalışma koşullarının sağlanması ve basın özgürlüğünün genişlemesinin aracı basın emekçilerinin sendikal örgütlenmesinden geçiyor.

Sorunlarımızın temel çözümünün sendikal örgütlenme olduğunu hemen hepimiz biliyoruz. Şimdi önümüzde bir fırsat var; sendikal anlayışımızı konuşmak, haklarımızı alabilmek için bir çıkış noktamız var. Sendikalar Yasası’nda yapılan değişiklikle gazetecilik işkolu, basın yayın işkolu ile birleştirildi. Yani artık matbaa çalışanından editörüne, mac operatöründen temizlikçiye, ulaştırma görevlisinden kameramanına gazete ve televizyonlarda çalışan tüm birimlerin aynı sendikal yapı altında bir araya gelebilmesi mümkün.

DİSK’in kurucu sendikalarından Basın İş, örgütlenmek için tüm gazetecileri bir araya gelmeye çağırıyor…

Ekonomik ve sosyal haklarımızı talep etmek için... Eriyip giden meslek etiğine sahip çıkmak için... Çalışma saatlerinde söz sahibi olmak, kreş istemek, fazla mesai ücreti talep etmek için... Kameramanların genç yaşta omurga sorunları yaşamasına, muhabirlerin belirsiz çalışma saatlerine, yazı işleri çalışanlarının kalp hastası olmasına, genç meslektaşlarımız uzun süre kadrosuz ve para almadan çalışmaya mahkum olmasına son vermek için... artık adım atmamız gerekiyor.

Gelin hep birlikte kendi kaderimizi kendi ellerimize alalım, mesleğimize, işimize, haklarımıza sahip çıkalım.

Gelin, hep birlikte sorunlarımızın çözümü için “nasıl bir sendika olmalı” sorusuna yanıt arayalım.

DİSK Basın-İş, gazete ve televizyonlarda çalışan her birimden emekçileri toplantıya çağırıyor:

Tarih: 5 Ocak 2013 Cumartesi

Saat: 19.00

Yer: DİSK Genel Merkezi

Adres: Abidei Hürriyet Cad. Nakiye Elgün Sok. No:91 Şişli İstanbul"