Fransa'nın başkenti Paris'te düzenlenen silahlı bir saldırıda PKK'nin kurucularından Sakine Cansız ve Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK) Paris temsilcisi Fidan Doğan ile Leyla Söylemez öldürüldüğü haberi dış basında da geniş yer aldı. Saldırının Abdullah Öcalan ile görüşmelerin tartışıldığı döneme denk gelmesine dikkat çekildi ve suikastın barış sürecini kötü yönde etkilediği yazıldı.

REUTERS: GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ARTIRMALI

Reuters haber ajansı, Paris'teki üç kadın PKK'linin öldürülmesi üzerine Türkiye'nin Avrupa Komisyonu heyetini alarma geçirdiğini yazdı. Haberde Türkiye'nin, Fransa'dan da heyetlere yönelik güvenlik önlemlerinin arttırılmasını istediği belirtildi.

THE GUARDİAN: BARIŞ SÜRECİNİ ETKİLEYECEKTİR

The Guardian gazetesi, Paristeki suikasti "yıllardır süren ve 1980'lerden beri en az 45 bin kişinin ölümüne yol açan çatışmayı sona erdirmeyi amacıyla gerçekleştirilen Türkiye hükümeti ve Abdullah Öcalan arasındaki sallantılı barış sürecini etkileyecektir" şeklinde değerlendirdi.

WALL STREET JOURNAL: BELİRSİZ İYİMSERLİK HAVASI VARDI

"Paris'teki Kürt cinayetleri barış çabalarını gölgeledi" başlığıyla duyurdu. Haberde cinayetlerin Türkiye hükümeti ile Abdullah Öcalan arasındaki görüşmelerin yarattığı belirsiz bir iyimserlik olduğu sırada yaşandığı belirtildi.

HERALD SCOTLAND: GÖRÜŞMELERE TÜMÜYLE TAŞ KOYULMUŞ OLABİLİR

Herald Scotland, "Paristeki cinayetler Kürt barış diyaloglarını tehdit ediyor" başlığını attı. Suikastin barış görüşmeleri sırasında işlendiğine dikkat çekilen haberde "Cinayetleri arkasında her kim varsa aklında ilk olarak zamanlama olduğu açık. Cinayetler, barış görüşmelerini olduğundan daha zor bir hale getirdi. Hatta bu görüşmelerin önüne tümüyle taş koymuş olabilir." dendi.

THE NEW YORK TİMES: YANLIŞ YERDE YANLIŞ ZAMANDA

The New York Times haberi "Kilitli kapı gizeminde, üç Kürt Paris'te öldürüldü" başlığıyla verdi. Suikasti "iyi planlanmış iş" olarak nitelendiren NYT, kilitli kapı iddiasının, "Maktullerin suikastçilerini tanıyor muydu?" sorusunu akla getirdiğini belirtti. NYT aynı zamanda, suikastin Sakine Cansız'ı hedef aldığını, diğer kadınların "yanlış yerde yanlış zamanda" bulunduklarını yazdı.

DER SPİEGEL: SUİKASTLERE RAĞMEN BARIŞ İSTENİYOR

Der Spiegel Paris'teki suikastleri, "Kürt kadınların öldürülmesi PKK ile barış görüşmelerini tehlikeye sokar mı?" başlığıyla verdi. Haberde, aktivistlerin, Türkiye'de Kürt sorununun çözümüne ilişkin umutların arttığı bir dönemde, susturucu takılmış silahlarla infaz edildiği belirtildi. Saldırının faillerinin PKK ya da ırkçı grupların olabileceğinin iddiasının yer aldığı haberde, Paris'teki cinayetlere rağmen, her iki taraftan çok sayıda insanın barış görüşmelerinin devamından yana olduğu da vurgulandı.

Le Figaro:"Esrarengiz cinayetler"

Le Figaro gazetesi, Paris'te üç PKK'li kadına yönelik suikasti "esrarengiz cinayetler" olarak nitelendirdi. Gazete, Fransa İçişleri Bakanı Valls'ın cinayetler sonrası olay yerine gitmesinin, Fransa'nın bu konudaki hassasiyetini gösterdiğini belirtti.

Fransız terörle mücadele uzmanları için "Türk otoritelerince işlenen bir cinayet" tezinin pek "inandırıcı gibi gelmediği"ne dikkat çeken Le Figaro gazetesi, Fransız polisinin bir iç hesaplaşma üzerinde durduğunu belirtti.

FİNANCİAL TİMES: ZÜBEYİR AYDAR'IN YORUMU

Financial Times gazetesi, KCK Yürütme Konseyi'nden Zübeyir Aydar'ın, suikastlerden Türkiye'deki derin devleti sorumlu tuttuğunu yazdı. Gazete, ayrıca Fransa'nın eski terörle mücadele savcısı Jean-Louis Bruguiere'in görüşlerine de yer verdi. Bruguiere, Abdullah Öcalan'ın barış sürecini reddeden muhalif PKK'lıların cinayetleri işlemiş olmasının daha büyük bir ihtimal olduğunu belirtti.

LE PARİSİEN: "ÖFKE DALGASI"

Le Parisien gazetesi de, Paris'te üç PKK'li Kürt'ün öldürülmesinin bir "öfke dalgası"na yol açtığını belirtti. (bianet)