Etibank'ın zarara uğratılmasıyla ilgili olarak 27 sanığın yargılandığı davada, bankanın eski sahibi Dinç Bilgin'e “nitelikli zimmet” suçundan 4 yıl 10 ay 10 gün, oğlu Şevket Önay Bilgin'e de 3 yıl 2 ay 26 gün hapis cezası verildi.

İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, Dinç Bilgin ve oğlu  Şevket Önay Bilgin'in de aralarında bulunduğu bazı tutuksuz sanıklar katıldı.

Kararını açıklayan mahkeme heyeti, Dinç Bilgin'i “nitelikli zimmet”  suçundan 4 yıl 10 ay 10 gün, Şevket Önay Bilgin'i de 3 yıl 2 ay 26 gün hapis  cezasına mahkum etti.

DAVANIN SEYRİ
İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi, 22 Temmuz 2005 tarihli kararında,  bankanın zarara uğratılmasına ilişkin Dinç Bilgin'i “zimmet” suçundan 14 yıl  hapis ve 499 milyon 977 bin TL para, Şevket Önay Bilgin'i 9 yıl 4 ay hapis, Şükrü  Karahasanoğlu ile Zeki Ünal'ı 9 yıl 26'şar gün hapis, Mustafa Dinçer ile İsmail  Hakkı Karakaya'yı da 7 yıl 9 ay 10'ar gün hapis cezasına çarptırmıştı.

“Nitelikli dolandırıcılık” suçundan Cavit Çağlar'ın 3 yıl 1 ay 15 gün  hapis cezasına çarptırıldığı kararda Mustafa Çağlar'a 1 yıl 6 ay 22 gün, Hakkı  Cengiz Kırgül'e de “özel belgede sahtecilik” suçundan 1 yıl 8 ay hapis cezası  verilmiş, ancak bu cezalar ertelenmişti.

Mahkeme heyeti, Dinç Bilgin, Cavit Çağlar, Mehmet Nail Keçili, Şevket  Önay Bilgin, Mustafa Çağlar, Türker İnanoğlu ve Nevzat Ak'ın da aralarında  bulunduğu 23 sanığın “cürüm işlemek amacıyla teşekkül oluşturma, bu teşekküle  üye olma ve teşekkül üyelerine yardım etme” suçlarına ilişkin beraatına karar  vermişti.

Yargıtay 7. Ceza Dairesi, yerel mahkemenin kararını usul eksikliğinden  bozmuş, ayrıca karardan sonra yürürlüğe giren Bankacılık Yasası'nda lehe hükümler  olup olmadığının incelenmesini istemişti.
Yargıtayın bozma kararı üzerine davanın yeniden görülmesine başlanmış,  Bilgin ailesi, avukatları aracılığıyla reddi hakim talebinde bulunmuş, ancak  mahkeme bu talebi reddetmişti.

Bunun üzerine İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi de Dinç Bilgin ve Şevket  Önay Bilgin hakkındaki bu kararı kabul ederek, dosyalarını ayırmıştı. Bu  sanıkların yargılanmasına İstanbul 3. Ağır Ceza Mahkemesinde devam edilmişti.

Diğer sanıklar açısından yargılamayı sürdüren mahkeme heyeti, 15 Kasım  2006 tarihli duruşmada Cavit Çağlar'ı “nitelikli dolandırıcılık” suçundan 3 yıl  1 ay 15 gün hapis ve 20 bin 830 TL adli para cezasına mahkum etmişti.

Mustafa Çağlar'ı da aynı suçlamaya ilişkin olarak 1 yıl 6 ay 22 gün hapis  ve 15 bin 620 TL adli para cezasına çarptıran mahkeme heyeti, cezanın  ertelenmesine karar vermişti. Bankanın dört yöneticisini de 11 yıl 8 ay ile 7 yıl  9 ay arasında hapis cezasına çarptıran mahkeme heyeti, diğer sanıklar açısından  beraat ve ortadan kaldırma kararları vermişti.

2. BOZMA
Kararı inceleyen Yargıtay 7. Ceza Dairesi, Cavit Çağlar ve oğlu Mustafa  Çağlar hakkındaki davayı zaman aşımı nedeniyle ortadan kaldırmıştı.

Dinç Bilgin ve oğlu Şevket Önay Bilgin'in hukuki durumlarının ve suç  vasfının ihtisas mahkemesi olan İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesinde birlikte  yapılacak yargılamada değerlendirilmesi gerektiğini belirten yüksek mahkeme,  diğer sanıklar hakkındaki kararı da çeşitli nedenlerle bozmuştu.

Davanın yeniden görülmesine başlanmasının ardından Dinç Bilgin ve Şevket  Önay Bilgin'in ayrılan dosyaları, yeniden ana davayla birleştirilmişti.

AA