Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Feleknas Uca, basına yönelik sansür ve baskıları Meclis’in gündemine taşıdı.

HDP’li Uca, verdiği soru önergesinde, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’dan yanıt istedi.

7 Haziran sonrasındaki çatışmalı süreçle birlikte medya üzerinde artan baskı politikalarına, basın ve ifade özgürlüğünü ihlal eden uygulamalara dikkati çeken Uca, Sınır Tanımayan Gazeteciler ile Freedom House’un raporlarına dikkati çekerek, şunları ifade etti:

“Basın özgürlüğü açısından şiddetli gerileme yaşayan ülkeler arasında Türkiye en ön sıralarda yer almaktadır. Sınır Tanımayan Gazeteciler’in (RSF) 180 ülke medyasına mercek tutan Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’nde, Türkiye iki puan daha gerileyerek 151’inci sıraya düşmüştür. Yine, Freedom House’un 199 ülkeyi kapsayan 2016 Basın Özgürlüğü Raporu’nda ise 156. sırada yer alması sebebiyle Türkiye hala ‘Özgür Olmayan Ülkeler’ kategorisinin içinde yer almayı sürdürmektedir.”

Basına yönelik baskıların halkın hakikati öğrenme hakkının gasp edilmesine yol açtığını belirten Uca, “Böylece anayasanın ‘Basın hürdür, sansür edilemez’ ve ‘Devlet, basın ve haber alma hürriyetlerini sağlayacak’ şeklindeki 28. maddesi aleni bir şekilde ihlal edilmiştir” dedi.

Feleknas Uca, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’dan şu sorulara yanıt istedi:

* Silahlı saldırıya uğramak gibi uygulamalar ile karşı karşıya kalan gazetecilerin yaşam hakkının korunması için bakanlığınızın yaptığı herhangi bir çalışma var mıdır?

* Hâlihazırda kaç tane gazeteci tutuklu bulunmaktadır? Söz konusu gazetecilerin tutuklanma gerekçeleri nelerdir? Yine tutuksuz yargılanan kaç tane gazeteci vardır?

* 24 Temmuz 2015 tarihinden beri Türkiye’de basın kartı iptal edilen ve işten atılan kaç tane gazeteci vardır? Bu uygulamaların gerekçeleri nelerdir? Yine bu süre boyunca kaç tane yabancı gazeteci sınır dışı edilmiştir? Bu gazetecilerin sınır dışı edilme gerekçeleri nelerdir?

* 24 Temmuz 2014 tarihinden bu yana DİHA’nın internet sitesine Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) tarafından 39 kez erişime kapatılmasının sebebi nedir? DİHA’nın sistematik olarak baskıya maruz kalmasının özel bir nedeni var mıdır? Söz konusu uygulamanın yasal dayanağı nedir?

* Kürtlerin yoğunluklu olarak yaşadığı illerde haber takibi yapan yerli ve yabancı gazetecilerin kolluk kuvvetlerince engellendiği, muhabirlerin darp edildiği, gözaltına alındığı, tutuklandığı ve sınır dışı edildiği iddiaları doğru mudur? Bu iddialar doğru ise, bunları uygulayan kişiler hakkında herhangi bir yasal soruşturma başlatılmış mıdır?

* Türkiye’yi basın özgürlüğü alanında dünya sıralamasının sonlarına düşüren medya ve basın üzerindeki baskıların sonlanması için bakanlığınızın yapmış olduğu herhangi bir çalışma söz konusu mudur?