26'sı tutuklu 46 gazetecinin yargılandığı "KCK Basın Davası"nın görülmesine Silivri'deki duruşma salonunda başlandı. İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından görülen duruşmaya tutuklu gazetecilerin tamamı ile 12  tutuksuz gazeteci  ve avukatları katıldı.

KANDİL'DE DEVLETİN HABER AJANSI ANADOLU AJANSI DA VARDI

Duruşmada ilk olarak söz alan Avukat Fırat Epözdemir, dün Kandil'de yapılan basın toplantısını çoğunluğu Türkiye'den olmak üzere 100'ün üzerinde gazetecinin izlediğini hatırlattı, "Aralarında devletin haber ajansı Anadolu Ajansı da vardır. Dünkü tabloya baktığımızda burada gazetecilerin yargılanmasını anlamak mümkün değil" dedi.

SABAH, YENİ ŞAFAK, HABER TÜRK'ÜN YAPTIĞI SUÇ DEĞİL Mİ?

Dünkü basın açıklamasını bugün manşetlerine taşıyan Sabah, Yeni Şafak, Haber Türk gibi gazeteleri gösteren Av. Özdemir, "Bu gazetelerin yaptıkları suç değil. Ancak Özgür Gündem'in dünkü açıklamaya ilişkin haberi belki de birkaç ay sonra suç olarak dosyaya girecek" diye konuştu.

YASADIŞI KURUMDAN DEVLET NEDEN VERGİ ALDI?

İddianamede illegal güdümünde yayın yapmakla suçlanan DİHA ve Fırat Dağıtım'ın SGK, Maliye Bakanlığı'ndan alınan belgeleri ile Telekom, GSM sözleşmelerini mahkemeye sunan Epözdemir, "İddianameye göre yasadışı olduğu öne sürülen bir kurumdan devlet neden vergi almıştır. İddianamenin bu mantığını anlamak mümkün değildir. Aslında görüldüğü gibi DİHA ve Fırat Dağıtım, illegal değil, Türkiye Cumhuriyeti'nde yayın yapan basın kuruluşlarıdır" diye konuştu.

KİN VE NEFRET HABERLERİ

Müvekkillerinin haberleriyle "kin ve nefret duygularını tahrik ettiği"nin ileri sürüldüğünü söyleyen Epözdemir, Star gazetesinin "Eşek Kürt" anlamına gelen "KERKürt valisi", Sözcü gazetesinin "Şehitler burada, kalleşler Meclis'te" başlıklı haberlerini gösterdi, "Bunlara hangi savcılar soruşturma başlatmıştır. Bunlar kin ve nefret yaratmak anlamına gelmiyor mu?" diye sordu.

Epözdemir, şöyle konuştu: "Müvekillerimin tek bir haberinde bile kin ve nefret, düşmanlık yoktur. Ancak buna rağmen suçlu sayılmışlardır."

ÖCALAN'LA YAPILAN HABERLERİN SUÇ SAYILMASI

Öcalan'la yapılan görüşmelerin haberleştirilmesini de suç sayıldığına dikkat çeken Epzödemir, Milliyet, Hürriyet ve Radikal'in Öcalan'la ilgili haberlerini gösterdi. "Bunlar neden suç değil?" diye soran Epözdemir, "Kaldı ki, sadece müvekkillerim Sayın Öcalan'a görüşmeleri haberleştirseydi bile bu suç değildir" ifadelerini kullandı.

Gündem gazetesine müvekkillerinin dışında çokça kişinin haber yaptığını ya da yazı yazdığını hatırlatan Avukat Fırat Hepözdemir, Roj Tv ile bağlantı yapmanın da suç olmadığının altını çizdi. Derya Sazak'tan Oral Çalışlar'a, Lale Mansur'a onlarca kişinin Roj TV'nin yayınına katıldığını hatırlatan Hepözdemir, bu yayınlara ilişkin hazırlanmış iki CD'yi mahkemeye sundu.

Duruşma avukatların savunmasıyla devam ediyor. (ANF)