Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan idam edilişlerinin 41. yılında Aykırı Sorular'da da anıldı. Deniz Gezmiş'in o dönem dava arkadaşlarından biri olan Hacı Tonak "bazı suçlar işlediler ama mazlumdular" dedi.

CNN TÜRK'te, Aykırı Sorular ölüm yıldönümünde Deniz Gezmiş ve arkadaşlarını konuştu.

Deniz Gezmiş'in yoldaşlarından, T.H.K.O. üyesi olan Hacı Tonak'ın konuk olduğu programda, Gezmiş ve arkadaşları ilginç ayrıntılarla tartışıldı.

SUÇSUZDULAR DEMİYORUM AMA MAZLUMDULAR

Sosyal medyadan gelen sorular üzerine Hacı Tonak; "Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının suçsuz olduklarını, yasalara uyduklarını söylemiyorum. Bazı suçlar işlediler ama mazlumdular. O dönem onlar banka soydu ama bugün baktığınızda ortak nokta insanların malvarlığına el koymak ise, bunu banka açan herkes yapıyor" dedi.

DENİZ KÜRT BAĞIMSIZLIĞINI SAVUNURDU

Deniz Gezmiş'in Kürt bağımsızlığını savunduğuna da değinen Hacı Tonak ancak bunun ayrılık olsun anlamında olmadığını söyledi:

"Sosyalistler ne düşünüyorlarsa açık açık söylerler. Deniz de öyleydi. Halkların kendi kaderini tayin hakkı çerçevesinde Kürt Halkının da bağımsızlığını isteyebilme özgürlüğünü savunurdu Deniz, ama bu Kürtler Türkiye'den ayrılsın demek değildi. Boşanma hakkını savunmak, boşanmayı istemek değildir."

Tonak, sözlerini "Deniz Gezmiş bugün yaşasaydı yine sosyalist çizgide olurdu" diyerek bitirdi.

SON SÖZLERİ

Deniz Gezmiş’in idam sehpasındaki son sözleri de şöyleydi: “Yaşasın Türk ve Kürt halklarının kardeşliği ve bağımsızlık mücadelesi! Yaşasın Marksizm-Leninizm! Kahrolsun emperyalizm!”