İnternet sitelerini ve televizyonları hırsızlık ile suçlayan ortak deklarasyona rağmen kağıt medyanın tirajları son bir ayda dibe vurdu.

20 gazete bundan 1 ay önce ortak bir deklarasyon yayınlayıp internet siteleri ile televizyon kanallarını gazetelerin içeriğini çalmakla suçlamışlardı.

Akşam, Bugün, Cumhuriyet, Fanatik, Fotomaç, Güneş, Habertürk, Hürriyet, Hurriyet Daily News, Milliyet, Posta, Radikal, Sabah, Star, Takvim, Today's Zaman, Türkiye, Vatan, Yeni Şafak ve Zaman gazeteleri yayınladıkları deklarasyon ile "Gazetelerin içeriği sadece gazetelerindir" demişlerdi.

O deklarasyonun asıl sebebi haberler internet siteleri ve televizyonlarda yayınlandığı için gazetelerin tirajlarının düştüğü iddiasıydı.

PEKİ DEKLARASYONDAN SONRA TİRAJLAR NE OLDU?

Gazeteciler.com’un haberine göre sonuç gazeteler açısından tam bir hezimet. Gazetelerin yasak yoluyla tiraj artırma hayalleri 1 ay içinde çöktü. Dahası bırakın tiraj artırımını mevcut satışlarını bile koruyamadılar. 4 haftadır üst üste tiraj kayıpları yaşadılar.

Yani gazetelerin TV ve interneti devre dışı bırakma oyunu döndü ve kendilerini vurdu. Televizyonların bedavaya yaptıkları gazete reklamları durunca tirajlar da tepetaklak oldu. İnternet siteleri haberlerini geniş kitlelere yaymayınca kan kaybı daha da arttı.

İŞTE RAKAMLARLA HEZİMET

Bildirinin yayınlandığı gün haftalık ortalama satışları toplan 4.636.974 olan tüm gazetelerin tirajı, geçen bir ayda 200 bin'den fazla düştü.  Üstelik bu ay piyasaya yeni bir gazete de çıkmış olmasına rağmen.

İşte gazetelerin deklarasyonu yayınladıkları Ekim ayındaki toplam tirajları...

ETKİLENMEYEN GAZETE YOK GİBİ

Gazete tirajlarındaki toplam düşüşten etkilenmeyen gazete yok gibi.

Örneğin Zaman gazetesi deklarasyonun yayınlandığı 1 Ekim haftasında 862.550 tiraja sahipken bugün tirajı yaklaşık 20 bin gerileyerek 845.428’e düşmüş.

Bayi satışı en çok olan Posta gazetesinin 1 Ekim haftasındaki tirajı 439.306 iken bu hafta ortalama 20 bin kayıpla 427.350 olarak tespit edilmiş.

Deklarasyonun başını çeken Hürriyet ise 402. 761 olan tirajını dalgalanmalara karşı korumayı başarmış ve bu hafta ortalama 402.715 satmış. 

Sabah’ın deklarasyon öncesi ortalama 317.444 olan tirajı küçük bir düşüşle 311.314’de kalmış.