Şirin Payzın'ın sorularını yanıtlayan Zaman yazarı Hüseyin Gülerce, Oslo sürecine dair çarpıcı açıklamalar yaparken Başbakan'a ilginç uyarılarda bulundu.

 

CNN TÜRK'te Şirin Payzın'ın sunduğu "360 Derece" programına konuk olan Zaman gazetesi yazarı önemli açıklamalarda bulundu.

 

Gülerce, Kürt sorununda çözüm arayışları noktasında Cemaat ile hükümet arasında esaslı bir görüş farkı olmadığını söylerken yeni bir Oslo sürecinin başlaması durumunda Zaman gazetesinin buna destek vereceğini söyledi. Erdoğan'ın Kürt sorunun çözmesi ve İzmir'i yerel seçimlerde alması durumunda Cumhurbaşkanlığı seçimi yolunda tartışmasız lider olabileceğini de söyleyerek iddialı bir yorumda bulundu. Gülerce, Başbakan'a yönelik çarpıcı eleştiriler yaparken "daha olgun bir Başbakan görmek istiyoruz." dedi.

 

CEMAAT-HÜKÜMET TARTIŞMASINDA BAŞBAKAN'IN DEDİĞİ OLMUŞTUR

"Zaman gazetesindeki bir muhabirin analizi nedeniyle bir cemaat hükümet çatışması gündeme getirildi. Böyle bir şey olsa ben bunu söylerim açıktan. Ama böyle bir şey olmadı. Bu hareket hükümet ile bir yarış içinde değil. Aynı kulvarlarda değiller. Bana göre Sayın Başbakan bu konuda bir alınganlık da gösterdi. Gelsinler beni alsınlar gibi bir tepki verdi. Sonrasında da özel yetkili savcıların yetkileri alındı. Demek ki asıl yetki gerçekte icradadır. Başbakan'ın dediği olmuştur netice itibariyle. Hükümet icradır sonuçta, kim elini tutabilir ki, ona kim ne diyebilir ki."

 

ZAMAN GAZETESİ OSLO SÜRECİNE DESTEK VERMİŞTİ

"Bizim Zaman gazetesindeki köşe yazılarına bakılırsa hükümetin "siyasetle müzakere terörle mücadele" ilkesine hiçbir itiraz olmadı. Bizim Oslo görüşmelerine de bir itirazımız olmadı. Devlet annelerin gözyaşlarını ve akan kanı durduracaksa elbette ki her türlü tedbiri alır. Başka devletler de böyle yapar. Ben mesela MHP'nin görüşüne iştirak etmiyorum. Hiçbir görüşme yapılmasın, hiçbir siyasi çalışma olmasın, bu kan da böyle akmaya devam etsin... Kürt gençlerinin ölmesi hoşuna mı gidiyor insanların. Ölenler insandır, candır... Hükümetin takip ettiği politikalarda şu anda ben eleştirilecek bir şey görmüyorum. Terörle de çok ciddi mücadele ediliyor. Mesela BDP'li vekillerle ilgili de Başbakan'la aynı düşünüyoruz. Teröristlerle önceden haberleşip dağda kucaklaşmanın Kürt sorununda çözüme hiç bir katkısı yok."

 

OSLO SÜRECİ YENİDEN BAŞLARSA CEMAATİN TUTUMU NE OLACAK?

"Oslo sürecine biz karşı çıkmadık zaten. Orada savcılarla MİT müsteşarının konuştuğu KCK operasyonlarıyla ilgili bazı sıkıntılar vardı. Bu konularda icra ve söz hakkı hükümettedir. Hükümetin Kürt sorununda çözüm ve yeni anayasa için yapacağı her şeye Zaman gazetesi de herkes gibi destek olacaktır."

 

DAHA OLGUN VE HOŞGÖRÜLÜ BİR BAŞBAKAN İSTİYORUZ

"Ben Başbakan'ın 30 Eylül'deki konuşmasının (uzlaşma ve barış mesajları taşıyan) bir içerikte olacağını düşünüyorum. Fakat Sayın Başbakan lütfen konuşmasının arkasında dursun. Sinirlerine hakim olması gerekiyor. Ümit veriyor çünkü bu güzel ve hoşgörülü konuşmalar. Ama ondan sonra bazen gazeteci arkadaşlara, medya patronlarına, sivil toplum önderlerine, demokrasilerde bir Başbakan'ın göstermemesi gereken tavırları, söylenmemesi gereken sözleri, sergilenmemesi hiddeti sergiliyor. Böyle yapmazsa, o konuşmasının hakkını verirse ben yeni bir dönemin başlayacağını düşünüyorum. Bu sözlerin sahibi olan daha olgun bir Başbakan görmek istiyoruz." (GAZETECİLER.COM)