Cumhuriyet gazetesi çalışanları, yönetim tarafından başlatılan "prim ödüllendirmesi/desteği" uygulamasına tepki gösterdi.

Cumhuriyet çalışanları, “Biliyoruz ki, ‘Prim ödüllendirmesi/desteği’ adı altındaki yeni uygulama, daha önce doktorların öğretmenlerin karşılaştığı, hükümetin tüm kamu personeline uygulamak istediği, sömürünün modern adıdır” ifadelerini kullandı.

Gazetenin Ankara Bürosu çalışanlarınca hazırlanan bildiride, prim sisteminin 'sömürünün modern adı" olduğu ifade edildi.

Bildiri, gazetenin İstanbul binasında da çalışanlarca imzalanmaya devam ediliyor.

Çalışanlar 'prim' uygulamasının adaletsizlik yaratacağını belirterek bunun yerine maaşlarına zam yapılmasını talep ediyorlar.

Medyatava’da yer alan habere göre, bildiri metninde şu ifadelere yer verildi:

“SÖMÜRÜNÜN MODERN ADI”

“Biliyoruz ki, ‘Prim ödüllendirmesi/desteği’ adı altındaki yeni uygulama, daha önce doktorların öğretmenlerin karşılaştığı, hükümetin tüm kamu personeline uygulamak istediği, sömürünün modern adıdır.

“Doktorların, öğretmenlerin sokaklara döküldüğü, başta gazetemiz olmak üzere, sol/sosyal demokrat hassasiyete sahip basın kuruluşlarının manşetlerinden itiraz ettiği bu uygulamanın Cumhuriyet Gazetesi’nde de başlamış olması, biz çalışanları tedirgin etmektedir.”

OLASI SONUÇLAR

* Tüm gazete çalışanları arasında ikilik yaratması; çalışma barışını bozması; haber yakalama ve yazma işini etkilemesi; gazetede “öne çıkan çalışmalara” imza atabilen arkadaşlar, “öne çıkamayan çalışmalarla” uğraşan arkadaşlar çelişkisi yaratması…

* Muhabiri alanının gündeminden çok, sansasyon haberlerin peşine koşması; haber değerlendirmeyi de bu çerçeveye mahkum etmesi…

* Rutin, imza atılmayan, dolayısıyla “öne çıkmayacak” habere karşı isteksizlik yaratması, bunun da zamanla “öne çıkması muhtemel” haber akışını sekteye uğratması…

* Muhabirin habere ve mesleğin kendisine karşı yabancılaşması riski…

TALEPLER

* Geçici nitelikteki, “iyileştirme”, “ödüllendirme”, “prim” veya “destek” istemiyoruz. İnsan gibi yaşayacak ve sosyal haklar açısından hayatımızın son dönemine de pozitif etkisi olacak ölçüde bir “ücret zammı”, temel ve artık kaçınılmaz talebimizdir.

* Daha önce açıklanan “ücret zammı” hedefinin, sadece belli bir çıtanın altındaki çalışanlar açısından değil, tüm personel için yapılması ve bunun bir an önce uygulamaya konulması talebimizdir.