Geçen yıl Türkiye'yi "Dünyanın en büyük gazeteci hapishanesi" olarak niteleyerek dikkat çeken New York merkezli Gazetecileri Koruma Örgütü'nün (CPJ) İcra Direktörü Joel Simon, Huffingtonpost tarafından yayımlanan "Küresel etkinliği ile Türkiye önemli" başlıklı makalesinde, basının bugünkü durumuna dikkati çekti. Simon, bugünkü durumun kapsamlı basın özgürlüğü raporunun yayınladığı Ekim 2012'den daha kötü olduğunu belirtti.

Adalet Bakanlığı ile yaptıkları toplantıdan "biraz umutlandıklarını" da ifade eden Simon,Türkiye'de "terörle mücadele yasalarını eleştirisel ifadeleri cezalandırmak için kullanmanın, Türk hükümetinin Kürt medyası ile solcu ve milliyetçi grupları bastırma stratejisinin kilit bir unsur olduğunu" söyledi.  

"GAZETECİLERİN ÇOĞU İŞLERİNİ KAYBETMEKTEN KORKUYOR"

Joel Simon ilgili makalesinde, "Ana akım gazetecilerinin çoğu, dövülmekten veya hapse girmekten korkmuyor, işlerini kaybetmekten korkuyor" diye belirtti.  

Bu arada, makalede "Mevcut ortam ne kadar tedirgin edici olursa olsun 17 Eylül'de Ankara'da Adalet Bakanlığı yetkilisi Kenan Özdemir ile yaptığımız, kaygılarımızı dile getirdiğimiz ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a ayrıntılı bir mektubumuzu ilettiğimiz alelade toplantıdan biraz umutlandık" denildi. (Medyatava'dan kısaltılmıştır)