Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Ankara Şubesi, Türkiye’de basın ve ifade özgürlüğünü ele alan Nisan-Mayıs-Haziran 2017 dönemine ait Medya Raporu’nu açıkladı.

Basın ve ifade özgürlüğü üzerideki baskının arttığı ve gazeteciliğin sıklıkla ‘terör faaliyeti' olarak gösterildiğinin vurgulandığı raporda, 15 Temmuz 2016 darbe girişiminden bu yana 318 gazetecinin gözaltına alındığı ve 103 gazetecinin tutuklandığı belirtildi.

Üç ayda bir yayımladığı Medya Raporu ile basın ve ifade özgürlüğüne yönelik ihlalleri açıklayan ÇGD Ankara Şubesi, Nisan-Mayıs-Haziran 2017 dönemine ait Medya Raporunu açıkladı.

Medya Raporu ile 15 Temmuz 2016 darbe girişimi ardından ilan edilen olağanüstü hal döneminde basın ve ifade özgürlüğü alanında yaşananların bilançosu da çıkartıldı.

Raporda 15 Temmuz 2016 — 15 Temmuz 2017 tarihleri arasındaki rakamlar şöyle açıklandı:

*318 basın mensubu gözaltına alındı.

*103 basın mensubu tutuklandı.

*18 gazeteci hedef gösterildi ya da darp edildi.

*1 gazeteci hayatını kaybetti.

*2 haber sitesi kapatıldı.

*25 haber sitesine erişim engeli getirildi.

*147 medya kurumu kapatıldı.

*Bin 404 basın mensubu işinden oldu.

*32 parlamento kartı iptal edildi.

*624 basın kartı iptal edildi.

*4 yabancı basın mensubu sınır dışı edildi.

*1 basın mensubunun evi kurşunlandı.

ÇGD Ankara Şubesi, rapora ilişkin yaptığı açıklamada son dönemde basına yönelik baskı politikalarının basın kuruluşlarını ve gazetecileri hedef almanın ötesine geçtiği ve doğrudan halkın haber alma hakkının hedef alındığı ifade edilerek "Basına yönelik açılan soruşturma ve davalar, bir gazeteciyi ya da haberi değil iktidarın istediği yönde yayıncılık yapmayıp mesleklerinin gereği eleştirel ve sorgular yayıncılık yapan basın kuruluşlarını ve yayın politikalarını hedef aldı. Diğer bir ifadeyle, haberciliği, kamu gücünü halk adına denetleme bilinciyle yapanlar hedefteydi" denildi.

Gazeteciler hakkında düzenlenen iddianamelerde gazetecilik mesleğinin 'terör faaliyeti' olarak gösterildiği ifade edilen açıklamada son üç ayda basın ve ifade özgürlüğü alanındaki ihlaller şöyle açıklandı:

*8 internet haber sitesine erişim engeli getirildi.

*İkisi yabancı 39 basın çalışanı gözaltına alındı, bunlardan 26'sı tutuklandı.

*6 basın mensubu darp edildi, hedef gösterildi.

*1 basın mensubunun evi kurşunlandı.

*3 yabancı basın mensubu sınır dışı edildi.

*89 basın çalışanı işten çıkartıldı.

Basın mensuplarına açılan 39 davanın görülmesine devam edildi; bunlardan 20'si sonuçlandı; 15'inden hapis cezası çıktı."

(Kaynak: Sputnik)