Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Genel Yönetim Kurulu açıklamasında, Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde özellikle, Ankara Kızılay'da ve İstanbul-Taksim bölgesinde meydana gelen olayları izlemekte olan gazetecilerin güvenlik güçlerinin şiddetine maruz kaldığını, bazılarının gözaltına alındığını, bir kısmının da sert davranışlarla karşılaştığını ifade edilerek;

"Polisler, olayları izleyen gazetecilerden gözüne kestirdiklerini gözaltına almıştır. Görevini yapmakta olan İMC Televizyonu editörü Gökhan Biçici'nin 5 polis tarafından dövülerek, yerlerde sürüklenerek ve kelepçe takılarak gözaltına alınması saklanamayacak şekilde görüntülerde yer almıştır. Bu polisler hakkında derhal soruşturma açılıp, görevden el çektirilmelidir" denildi. 

İstanbul'da Beyoğlu bölgesinde bazı gazeteci arkadaşların gözaltına alınması, bazılarının görev yapmasının engellemesinin bu arkadaşların "Sarı Basın Kartı" olmamasına bağlandığı belirtilen açıklamada "Bu Kabul edilemez bir uygulamadır" denildi. 

Gazetecilerin, sarı basın kartıyla gazeteci olmadığına işaret edilen açıklamada şunlar kaydedildi: 

"Gazeteciler, bir süredir devam eden polis saldırılarını halka duyurmasınlar diye hedef olmaktadır. Özellikle muhalif kurumlarda çalışan emekçilere yönelen saldırıların asıl hedefi özelde iletişim hakkı, genelde ise evrensel insan haklarıdır. Medya kuruluşlarında görev yapan, özellikle alanda çalışan gazeteciler, ya Sarı Basın Kartı ya da çalıştıkları kurumların tanıtma kartlarını taşırlar. Bu kişilerin hepsinin yaptığı görev aynıdır ve hepsi gazetecidir.

Polisin, gazetecilerin taşıdıkları basın kartlarının hangi çeşit olduğunu sorgulama, ayırım yapma hakkı yoktur. ÇGD olarak, iktidarın tüm yetkililerini gazetecilerin özgür çalışmalarını sağlamaya, yapay gerekçelerle gazetecilerin görev yapmalarını engellemekten vazgeçmeye davet ediyoruz. Gerçeklerin kamuoyuna yansıtılmasına engel olunmaması, basın, düşünce ve ifade özgürlüğünün sağlanması konusunda sorumluluklarını yerine getirmeye çağırıyoruz. Polis gazeteciler üzerinden elini çekmelidir."