Radikal Gazetesi dış haberler müdürü Fehim Taştekin'in 30 Eylül'de gerçekleştirilecek olan Abhazya Zafer Günü kutlamalarını izlemek ve bu programı haber yapmak üzere Rusya'nın Soçi şehri üzerinden Abhazya'ya gitmek isterken, Soçi'de Rusya Federasyonu yetkililerince hava alanında, Rusya'ya beş yıl boyunca giriş yasağı bulunması bahanesiyle sınır dışı edilmek üzere bekletilmesi ve orada mahsur kalmasına Çerkeslerden büyük tepki geldi.

Dün, sabah saatlerinde twitter'da ''FehimTaştekin YalnızDeğildir'' başlığıyla Fehim Taştekin'e sahip çıkan Çerkeslerin Rusya'ya olan tepkisi kısa zamanda çığ gibi büyüdü ve binlerce tweet ile bu başlık TT (Trending Topic) olarak gece yarısına kadar listede yer aldı.

Çerkesler ayrıca dün gece 21.00'da İstanbul'daki Rusya Federasyonu konsolosluğu önünde bir basın açıklaması yaparak Fehim Taştekin'e olan desteklerini vurguladılar.

Çerkes Hakları İnisiyatifi (ÇHİ), İstanbul Çerkes Derneği ile Maltepe Çerkes Derneği'nden çok sayıda üyenin de katıldığı ve basının da büyük ilgi gösterdiği dün geceki basın açıklamasında Rusya Federasyonu'nun Fehim Taştekin'e yönelik uygulaması protesto edildi.

''Soçi'de Olimpiyatlara Hayır!'' pankartları taşıyan grup adına ÇHİ sözcüsü Erol Karayel basın açıklamasını okudu. Erol Karayel okuduğu basın açıklamasında, ''Rusya 150 yıldan bu ayana Çerkeslerin kendi yurtlarına girişine rezerv koyduğu yetmiyormuş gibi şimdi de dünyanın hür basın mensuplarını Çerkes topraklarına sokmamaya çalışıyor. Çünkü yaptığı insanlık dışı muamelelerin ortaya çıkarılmasından korkuyor. İstiyor ki herkes Rusya'nın karanlık dehlizlerinde uydurulan yalanları tekrar etsin. İstiyor ki tüm basın Kremlin'in açıklamalarının borazanlığını yapsın. Ama artık 21. yüzyıldayız" diye konuştu.

Fehim Taştekin'in aktivist değil gazeteci olduğunu belirten Karayel, "Kafkasya hakkında yazdığı vicdanlı yazılarıyla tanıdığımız Fehim Taştekin, Abhazya'nın 30 Eylül 1993 Zafer Günü Kutlamaları'nın yıldönümü programlarını izlemeye giderken transit geçiş yapmak üzere indiği Soçi Havaalanı'ndan çıkartılmayarak ara bölgede mahsur bırakılmıştır. Taştekin'in suçu, Çerkeslerin Soçi Olimpiyatlarına gösterdiği tepkileri kamuoyuna aktaran bir gazeteci olmasıdır" bilgilerini aktararak Rusya Federasyonu'nun başta Fehim Taştekin olmak üzere birçok kişiye karşı bu keyfi uygulamalarının nedenlerini açıkladı.

Grup, ''Çerkesler Soçi'ye Dur Diyecek, Soykırım Yapanlar Olimpiyat Yapamaz, Soykırım Yapanlar Hesap Verecek'' gibi sloganlar atarak tepkilerini dile getirdi. (Demokrat Haber)