Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, TRT’nin sezon başında yayından kaldırma kararı verdiği ‘Leyla ile Mecnun’ adlı dizinin Gezi Parkı olayları nedeniyle kaldırıldığı iddialarını yalanladı. 

CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, ‘Leyla ile Mecnun’ adlı dizinin neden yayından kaldırıldığını, yayından kaldırılma kararında Gezi olaylarının etkili olup olmadığını sordu.

Önergeyi TRT Genel Müdürlüğü’nden gelen bilgi notuyla yanıtlayan Arınç, “Söz konusu dizinin bölüm başı maliyeti KDV hariç 400 bin TL olup, gerçek sayısal verilere dayanılarak ortaya konulan reyting değerlerine göre anılan dizinin yayın saatinde izlenme oranları 17 Haziran 2013’te 1,26’dır” dedi.

'YAYIN AKIŞINA BAKILDI'

Arınç sözlerine, “Kurumun yayın politikaları; yasa ve yönetmeliklerce belirlenmiş yayın ilkeleriyle TRT’nin kuruluşundan günümüze kadar değişmeyen kamu yayıncılığı sorumluluğu doğrultusunda devam ettirilmektedir. Yayıncı tüm kuruluşlarda olduğu gibi TRT’de de bir programın yayından kaldırılmasında izlenme oranları, programın maliyeti, program/ekip değişiklikleri, yayın akışları gibi hususlar dikkate alınmaktadır. Dizisinin yayından kaldırılmasında bu kriterler etkili olmuştur” cümleleriyle devam etti.

'İZLENME ORANLARI DÜŞTÜ'

Gezi Parkı eylemlerinin dizinin kaldırılmasıyla bir ilgisi olmadığını ifade eden Arınç, “Dizi oyuncularına, teknik ekibe veya yapımcı firmaya direnişe destek vermemeleri yönünde bir baskı yapılmamıştır. Söz konusu dizinin 2013’te bölüm başı maliyeti KDV hariç 400 bin TL olup, gerçek sayısal verilere dayanılarak ortaya konulan reyting değerlerine göre anılan dizinin yayın saatinde izlenme oranları; 14 Ocak 2013’te 1.25; 18 Şubat 2013’te 1.39; 18 Mart 2013’te 1.39; 15 Nisan 2013’te 1.14; 20 Mayıs 2013’te 1.38 ve 17 Haziran 2013’te 1.26’dır. Belirtilen rakamlardan da anlaşılacağı üzere anılan dizinin izlenme oranının düşük seviyede kaldığı görülmektedir” diye konuştu.

'BİZE HİÇBİR SEBEP SUNULMADI'

‘Leyla ile Mecnun’ dizisinin senaristi Burak Aksak, dizinin yayından kaldırıldığında hiçbir sebep sunulmadığını söyledi. Aksak, “Ben senarist olduğum için işin yapım kısmıyla bir alakam yoktu. Yani her bölüm için ne kadar harcanıyordu gerçekten bilmiyorum. İlk sezon reytingimiz yoktu. Dizi ilk 100 program arasında bile görünmüyordu. Üçüncü sezonda bizim de şaşırdığımız şekilde reytingler yükseldi. Gezi olaylarıyla ilgili bize hiçbir şey söylenmedi. Bir baskı hissetmedik” şeklinde konuştu.

'ETKİSİ OLAN BİR DİZİYDİ'

‘Leyla ile Mecnun’ dizisinin başrol oyuncularından, ‘Erdal Bakkal’ karakteriyle ekrana gelen Cengiz Bozkurt, Arınç’ın söylediklerinin doğru olduğunu belirtti. Bozkurt, “Bize Gezi olayları hakkında bir şey söylenmedi. Bülent Arınç’ın söylediklerinde yanlış bir şey yok. Evet biz reytingleri düşük ama etkisi büyük olan bir diziydik. Biz TRT’yi gençlerle buluşturan bir diziydik” dedi. (Milliyet)