Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'ın Avukatı Ahmet Özel, müvekkilinin yurt dışındaki hiçbir bankada hesabı bulunmadığını bildirdi. Özel, yaptığı açıklamada, Almanya'da yayımlanan Der Spiegel dergisine ait Spiegel Online internet sitesinde dün yayınlanan bir makalede Bakan Albayrak'a yönelik birtakım asılsız iddialara yer verildiğini belirtti.

NE OLMUŞTU?

Spiegel Online, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın damadı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'ın 'Dubai'de yatan milyonlarca avroluk' hesabını, Türkiye'ye aktarmaya çalıştığını iddia etti.

Maximilian Popp, Zeynep Şentek ve Craig Shaw imzası ile yayınlanan, ''Erdoğan'ın damadı ve Dubai'deki milyonlar'' başlıklı haberde, ''Malta Dosyaları'' ile ortaya dökülen Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın damadı Berat Albayrak'ın Dubai'de yatan milyonlarca avroluk hesabının Türkiye'ye aktarılmaya çalıştığı iddia ediliyor.

Dubai'deki yüklü paranın Türkiye'ye aktarılmasında ortaya çıkan 'yüzde 20 vergi ödenmesi' zorunluluğunun 'aşılması' konusunda 'uluslararası mali oyunlar' sergilendiği de iddialar arasında.

"ÇALIK HOLDİNG'İN YURT DIŞI İŞLERİNİ ŞAFAK KARAASLAN YÖNETİYOR"

Berat Albayrak'ın Çalık Holdingi'nin yurt dışı işlerine bakan Şafak Karaaslan'ın Dubai'deki paraları önce Malta'ya aktarması, ardından Malta'daki paraların İsveç'de kurulan 4 ayrı paravan şirket üzerine aktarılarak, aklanma işlemlerine yer veriliyor sözü geçen makalede.

Malta'daki mevcut yasaya göre, ülkede kalıcı oturumu olmayıp, düzenli bir işletmesi olmayanlar için para transferlerinde yüzde 35'lik vergi uygulandığı, paranın tamamının çekilmesi durumunda ise toplam miktarın yüzde 80'inin iade edildiği kaydediliyor.

2015'de İsveç'de oluşturulan 4 paravan şirkete 2016'da 8 yenisinin eklendiği de belirtiliyor. Bu yolla, paraların Türkiye'ye aktarılmasında herhangi bir zorlukla karşılaşılmasının önüne geçilmesinin umulduğu kaydediliyor.

YENİ VERGİ YASASI 15 TEMMUZ'DAN SONRA GEÇTİ

15 Temmuz darbe girişiminden önce (14 Temmuz'da) TBMM'nin gündemine gelen ''yeni vergi yasası'' ile Berat Albayrak'ın yurt dışındaki paralarının yüzde 20 vergi süzgecine girmeden ülkeye sokulmasının hesaplandığı ancak muhalefetin bu yasayı engelleme çabası sonucunda sıkıntı ile karşılaştığı belirtilen haberde, 15 Temmuz darbe girişiminin kargaşası içinde yasının sorunsuz geçirildiği de belirtiliyor.

(Çeviri: SoL Haber)