BBC Türkçe servisi, Soma'da madenci yakını iki kadının, "AKP'ye oy vermeye zorlandık ve korkudan oy verdik" dediği görüntülerin yayınlanmasının ardından "figüran kullanıldığı" iddiaları üzerine bir açıklama yaptı

BBC Türkçe servisi tarafından yayınlanan söz konusu video haberde, Soma’da mezarlıkta gözyaşları içinde konuşan madenci yakını iki kadın, “maden işçilerine işten çıkarılma tehdidiyle AK Partiye oy vermeleri yönünde baskı yapıldığını” öne sürüyor ve kendilerinin de bu nedenle oy verdiklerini söylüyor.

Büyük yankı uyandıran bu görüntülerin ardından, BBC Türkçe servisi, muhabir Rengin Arslan ve görüntülerdeki madenci yakınları suçlayıcı yayınların hedefi oldu. Başbakan Erdoğan da bugün Meclis’teki grup konuşmasında ismini anmasa da BBC Türkçe: Soma haberimizin arkasındayız

Bazı gazetelerde yer alan bu iddia ve suçlamalar üzerine BBC tarafından dün bir açıklama yayınlandı ve "Bu görüntüler hakkında dile getirilen iddiaları kesinlikle reddediyoruz. Bu, BBC Türkçe muhabirinin kamusal alanda görüşlerini ifade eden iki madenci eşini kaydettiği gerçek bir video görüntüsüdür" denildi.


Ardından da BBC Türkçe editörü Murat Nişancıoğlu tarafından bir açıklama yapıldı.

Açıklama şöyle:

“Geçtiğimiz Cuma gününden bu yana BBC’ye BBC Türkçe’ye ve muhabirimiz Rengin Arslan’a yönelik asılsız iddialara dayalı saldırılara ilişkin BBC’nin merkezi olarak yaptığı açıklamayı kısa bir süre önce BBC Türkçe’nin sayfasına koyduk.

Bu açıklamaya ek olarak, bir kısmı tekrar da olsa, birkaç şey de ben söyleyeceğim. BBC Türkçe muhabiri Rengin Arslan’ın 15 Mayıs günü, Soma’daki mezarlıkta, o sırada zaten medyaya konuşmakta olan kadınların görüntülerini içeren 59 saniyelik video klibini BBC Türkçe’nin canlı anlatım sayfasında ve daha sonra da multimedya sayfasında yayınladık. BBC Türkçe bu kadınlarla mülakat yapmamıştır. Aşağıdaki (yukarıdaki) fotoğrafta da görüldüğü gibi, iki kadın medyaya konuşurken görüntülerini almıştır. Madenci eşi olduklarını da teyit etmiştir. Bu nedenle haberimizin tamamıyla arkasındayız." 

TARAF