BBC çalışanları 23 Temmuz’da 12 saatliğine greve gidiyor.

Ulusal Gazeteciler Birliği Sendikası (NUJ), BECTU ve Unite sendikaları BBC yönetimiyle son üç haftadır görüşme halindeydi. Görüşmeler tıkanınca grev oylaması yapan sendikalar önümüzdeki hafta çarşamba saat 12.00’de başlamak üzere 12 saatlik greve kararı aldı.

NUJ üyelerinin 77'sinin, BECTU üyelerinin ise yüzde 79'unun greve destek verdikleri belirtiliyor. Maaş artırımı için gerçekleştirilecek olan grev Glasgow'daki İngiliz Uluslar Topluluğu Oyunları'nın açılış törenine denk geliyor.

NUJ’da yapılan açıklamada, enflasyondaki artış nedeniyle son beş yılda BBC çalışanlarının reel ücretlerinin yüzde ondan fazla gerilediğine dikkat çekildi.

BBC Türkçe’nin haberine göre NUJ yetkilileri, BBC yönetiminin son teklifinin yüzde birinin biraz üzerinde bir maaş artışına tekabül ettiğini söylüyor. Bu oran, İngiltere'de yüzde iki olarak açıklanan enflasyon tahmininin altında.

Sendikalar BBC’nin İngiltere’de televizyon sahip evlerden elde edilen ruhsat gelirinin 5 milyar sterlin (yaklaşık 8,5 milyar dolar) olduğunu ancak kurumun ücret politikasının adil olmadığını söylüyor.

NUJ Genel Sekreteri Michelle Stanistreet üst düzey çalışanlar söz konusu olduğunda “müsrif maaşların” verildiğini ancak söz konusu gazeteci ve programcılar olduğunda aynı durumun geçerli olmadığı söylüyor.

"Grev oylamasına katılım oranı ve oylamanın sonucu açıkça şunu gösteriyor: BBC'yi yönetenler yüksek maaşlarının tadını çıkarıp personele "kemer sıkma gereğini" anlamaları yolunda dersler verirken, bu kurumun çalışanları artık cüzi ücret artışlarına razı olmaya hazır değil" dedi.

BECTU Genel Sekreteri Gerry Morrissey de "BBC boş projeler için para bulabiliyor. Ancak son beş yılda ücretleri yüzde 10 azalan çalışanları için para bulamıyor" diye konuştu.

Bir BBC sözcüsü ise, İngiliz Uluslararası Topluluğu Oyunları'na ilişkin yayınların kesintisiz izleyicilere ulaşmasını sağlamak için ellerinden geleni yapacaklarını belirterek, ''Uzlaşmazlığı gidermek için sendikalarla müzakerelere devam edeceğiz. Ancak biz iyileştirilmiş bir teklif yapmış durumdayız. Ciddi tasarruf yapmamız gerekiyor'' dedi.

BBC çalışanları Şubat 2013 ve Temmuz 2011'de işten çıkarmalara karşı, Kasım 2010 ve Mayıs 2005'te ekonomik kesintilere karşı grev yapmıştı.