Akil İnsanlar Heyeti Ege Bölgesi Üyesi Baskın Oran, Habertürk'te Söz Sende'de Balçiçek İlter'in sorularını yanıtladı. Akil İnsanlar Heyetine ve kendisine yönelik eleştirilere cevap veren Oran, çok çarpıcı açıklamalar yaptı. Oran “Arkamdan hain diyorlar, yüzüme de daha kibarca hain diyorlar” dedi.

Sürece dair gelen eleştirileri yanıtlayan Baskın Oran, Türk kimliğinin Kürtleri de kapsayan bir üst kimlik olamayacağını, "Türk"lüğü bir üst kimlik olarak Kürtlere dayatmanın ise bölücülük olduğunu söyledi. Akit'in tepe ismi Hasan Karakaya ile aynı heyette yer alması üzerine gelen soruyu cevaplayan Oran "Tek ortak payda da şu: Tabutların gelmesinin durması için her şeyi yapmak" dedi.

KENDİSİNE HAİN, ÇÜRÜMÜŞ DİYEN BAHÇELİ'YE NE CEVAP VERDİ?

Bunlar bizim alıştığımız söylemler ama bunların Bahçeli'den gelmesi çok üzücü. Çünkü Bahçeli ülkücüleri silahtan arındıran, diyaloğa yol açan bir devlet adamı. Bunları söylemesinin nedeni aslında çok açık. Devletle Kürtler barıştığı için ulusalcıların altından zemin kayıyor. Biz de Bahçeli'nin ağzından bunun sıkıntısını dinliyoruz. Yoksa bunlar Bahçeli'nin söyleyeceği sözler değil. Kişisel olarak Bahçeli efendi bir insan, ulusalcılar zor durumda kalmasa bunları söylemezdi.

ESKİ MAOCU VE KOMÜNİSTLER ULUSALCILIĞA SOYUNDU

Ben İzmirli'yim. Ege'yi bilirim. Orada yaşananlar benim beklediğim olumsuzluklardı. Eski Maocu ve Komünist partiler ulusalcılığa soyunarak Türk bayrağını kapıp bizim diyaloğu başlatmak için toplantı yaptığımız salonların kapısında gösteri yaptılar. İçeriye de bir kışkırtıcı gönderdiler. Görevini yaptı, bizi dinlemeden gitti.

İZMİR ESKİDEN LİBERALDİ, ŞİMDİ DEVLETÇİ OLDU

İlkokuldayken bize öğretirlerdi. En önemli ithal limanı İstanbul, en önemli ihraç limanı İzmir diye. Şimdi artık ikisi de İstanbul. Onun için İzmir eskisi gibi müreffeh bir yer değil. Üstelik İzmir'de bir parça para kazanan firma hemen İstanbul'a gidiyor. Dolayısı ile İstanbul yüzde 16 Kürt ihtiva ettiği halde orada bir Kürt sorunu çıkmadı, yüzde altı Kürt ihtiva eden İzmir'de ise sıkıntı çıktı. İzmir müreffehken çok liberaldi, bireyciydi. Buradan aşağıya düşünce devletçi oldu.

“BÜTÜN CESETLERİ DOLAPLARA TIKTIK”

İzmir'in korkusunun iki sebebi var. Biri zombilerden korku. Diğeri de tahtan düşme korkusu. İkisi de İzmir'in suçu değil. Biz 1915'ten bu yana hiçbir sorunu çözmedik ve bütün cesetleri dolaplara tıktık. Şimdi bunlar üzerimize geliyor ve biz cesetleri gömmediğimiz için üzerimize gelmelerinden korkuyoruz. Ancak sadece bu değil. Cumhuriyetle beraber Türk en güçlü alt kimlikken üst kimlik oldu, şimdi de aşağı inmek istemiyor.

TÜRK ÜST KİMLİĞİ BÖLÜCÜDÜR

Ben bunları söylediğimde arkamdan hain diyorlar, yüzüme de daha kibarca hain diyorlar. Milli devlet ne anlama gelir hiç belli değil. Ulusal devlet mi ulus devlet mi? Ulusal devlet diyorlarsa mesele yok. Buna karşılık ulus devlet bizim başımızda Allah'ın belasıdır. Çünkü en güçlü alt kimlik kendini üst kimlik ilan ettiği ve asimilasyona giriştiği zaman bu üst kimlik diğer alt kimlikler tarafından kabul edilmiyorsa bölücü olur. Bu nedenle çok net söylüyorum: Türk üst kimliği bölücüdür.

MUSTAFA KEMAL DE BU SÖZCÜĞÜ KULLANMIŞTIR

Öncelikle Türk kimliğinin bir alt kimlik olduğunun kabul edilmesi lazım. Toprağa dayanan bir üst kimlik olması lazım ki o toprakta yaşayan bütün vatandaşları kucağına alıp bağrına basabilsin. Bu kimlik de “Türkiyeli”dir. Üst kimlik Türkiyeli olmalıdır. Nitekim Gazi Mustafa Kemal ve bizim kurucu babalarımız da Türkiyeli sözcüğünü kullanmışlardır.

BUNLARIN SOLLA İLGİSİ YOK

“Türk lafını etmekten utanır olduk” diyenler solcu değil. Bunlar bir zamanlar Maoist olan, bir zamanlar TKP'nin mensupları olan şimdi de kendilerini ulusalcı olarak ilan eden kişiler. Bunların solla ilgisi yok. Ben bu insanları gördükçe solculuğumdan utanır hale geldim. Yaptıkları çok tehlikeli. Ben söylüyorum işte: Ben "Türkiyeli Türk"üm. Şu anda tek korku eşit olma korkusudur. Gerçek solcular “İsteyen Ben Kürt'üm isteyen ben Türk'üm” desin istiyor çünkü onları birleştiren bir Türkiyeli olgusu var.

HASAN KARAKAYA İLE AYNI HEYETTE YER ALDIĞI İÇİN RAHATSIZ MI?

Akil insanlar listesine göz atarsanız bunların tek bir ortak payda dışında hiçbir ortak noktası olmadığını görürüsünüz. Bu tek ortak payda da şu: Tabutların gelmesinin durması için her şeyi yapmak. Başka bir ortak payda olması da gerekmiyor. Bunun dışında hiçbir talimat, hiçbir ortak ideoloji, ortak fikir yok. Biz zaten heyet olarak hep beraber hareket etmiyoruz.

KÜRTLER BU SEFER DE HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRARLARSA ÇOK KÖTÜ OLUR

Ben Başbakan'ı en fazla eleştiren insanlardan biriyim. Ancak Başbakan'ın kanın durması için elini taşın altına koyması kendisini alkışlamam için yeterli. Bana yapılan teklifi de bir memleket vazifesi olduğu için kabul ettim.

Ben hemen reformun temel çizgilerini ilan edelim diye bekliyorum, aksi halde bu mesele çok sulanır ve ondan sonra da “Neden bir netice elde edemedik?” deriz. Kürtler bu sefer de hayal kırıklığına uğrarlarsa biz bu memleketi kontrol edemeyiz.

Oran, çok tartışılan “Umudunu kaybetmiş bir PKK olursa metro istasyonları ve AVM'ler her gün patlar” açıklaması için de şöyle konuştu:

Baskın Oran bunu bal gibi de söyler. Zaten onlar da bunu sezdikleri için duymaktan dolayı dehşete kapılıyorlar. Bir devletin başına gelebilecek en büyük felaket silahlı örgütün parçalanmasıdır. Bunun böyle olduğunu herkes biliyor ama duymak istemiyor, duysunlar.

“SÜREÇ ŞEFFAF DEĞİL” ELEŞTİRİSİNİ HAKLI BULUYORUM

CHP Genel Başkanı'nın "süreç şeffaf değil" eleştirisini haklı buluyorum. Sayın Başbakan'ın CHP liderini bu işin içine katacak bir tutum içinde olması Türkiye'nin çok hayrına olurdu. CHP Genel Başkanı şu anda partiyi bir arada tutacağım diye bir ona mavi boncuk veriyor, bir buna mavi boncuk veriyor. Bunun çaresi yok. CHP ancak ulusalcıları silkeledikten sonra kendine gelebilir, iktidara ciddi bir alternatif olabilir. Aksi takdirde iktidarın uzağından bile geçemez. (Habertürk)