Habertürk ekranlarında Balçiçek İlter'le Söz Sende'ye konuk olan Prof. Baskın Oran, 1915 Ermeni Soykırımının yıldönümünde yeniden gündeme gelen tartışmaları yorumladı, çarpıcı açıklamalarda bulundu...

 

Baskın Oran, Ermeni meselesinin tarihi kökenleri ve bugünü üzerine önemli eleştirilerde bulundu. AKP hükümetinin 2007'de başlattığı hamlenin çok doğru olduğunu ancak devam etmediğini kaydeden Oran bunu iki nedene bağladı: Hükümetteki Türk İslam sentezine dayalı zihniyet ve Azerbaycan'ın doğalgaz şantajı...

 

İşte Oran'ın açıklamalarından satır başları:

 

ASALA'DAN ÖNCE ERMENİ MESELESİNDEN HABERİMİZ YOKTU

"Türkler soykırımcıdır demek ırkçılıktır. Ama müslümanlar soykırım yapmaz demek de kabul edilemez. Ben soykırım kelimesini kullanmıyorum. "Kırım" kelimesini kullanıyorum. Eğer kelimelere takılırsanız meseleyi tartışamazsınız. Soykırım kelimesi kullanılmasın diye lobilere milyonlarca dolar para döküyoruz. "Ama o da beni öldürdü" diyerek adeta bir çocuk gibi davranıyoruz. Biz Ermeni meselesini Asala örgütü 80'lerde günahsız o diplomatlarımızı öldürmeye başlayınca öğrendik. Tıpkı Kürt meselesinde olduğu gibi. 1984'de Eruh ve Şemdinli baskınıyla Kürt sorunu gündeme geldi. Asala eylemleri öncesinde böyle bir şey bilinmiyordu."

 

BAŞBAKAN ERDOĞAN, AHMET DAVUTOĞLU'NU SABOTE ETTİ

"İlk önce "aa kim yapmış" dedik sonra da "ama onlar da bizi öldürdü" dedik. 2007'de Cumhurbaşkanı milli maçlarla bazı adımlar attı. Çok hayırlı adımlardı bunlar. Davutoğlu bu topu havada yakaladı ve fevkalade bir iş yaparak Ermenistan'la bir uzlaşma sürecine girdi. Nisan ayında da bir yol haritası ilan edildi, protokoller imzalandı. Davutoğlu protokolleri iki gün önceden duyurdu ki Obama Soykırım demesin. Ancak bu başarı devam etmedi. Erdoğan, Azerbaycan'da öyle bir açıklama yaptı ki kendi Dışişleri Bakanı'nı sabote etti. Bunun sabotajdan başka bir izahı yoktur. Dağlık Karabağ işgali bitmeden sınır kapıları açılmaz dedi. Neden böyle dedi? İki nedeni vardı bunun. Birincisi hükümetteki geleneksel Türk İslam sentezi zihniyeti, ikincisi ise Azerbaycan'ın Türkiye'ye doğal gaz şantajı yapması."

 

TÜRK DEVLETİ ERMENİLERDEN ÖNCE TÜRKLERDEN ÖZÜR DİLEMELİ

"Protokolleri hemen yürürlüğe koymak gerekir. Türk ve Ermeni şahinleri dışında herkesi tatmin ve memnun edecek bir içeriğe sahipti protokoller. Aşırı uçta yer alanların temel söylemleri doğru bile değil. Özür meselesi, toprak talebi iddiası, tazminat iddiası... Türk devleti Ermenilerden önce Türklerden özür dilemeli. Çünkü yalan söyledi, gizledi. "Ben vatandaşlarımdan bu gerçeği gizlediğim için özür diliyorum" demeli. Toprak ve tazminat talebi iddiası tamamen bir palavradan ibaret. 1948 jenosid (soykırım) antlaşması geriye işlemez..."

 

HRANT VTR'Sİ BASKIN ORAN'I CANLI YAYINDA AĞLATTI

Programda Hrant Dink'in bir konuşmasından hazırlanan VTR'nin gösterilmesi canlı yayında duygusal anlara yol açtı. Baskın Oran, Dink'in görüntüleri karşısında gözyaşlarını tutamazken ilginç bir tespitte bulundu:

 

"Derin devletin Hrant tercihi enfes bir tercihtir. Hem Ermeniler hem de Türkler açısından seçilmiş enfes bir tercihtir." (GAZETECİLER.COM)