Özgür Gazeteciler Cemiyeti (ÖGC), Özgür Gündem gazetesinin mahkeme kararıyla kapatılması, İstanbul'daki binasının basılarak çalışanlarının darp edilmesi ve gözaltına alınmasına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

"Basına Darbe Girişimi" başlıklı yazılı açıklamada, Özgür Gündem gazetesinin kurulduğu günden bu yana sürekli baskı altında faaliyet yürüttüğü anımsatılarak, "Ancak en zorlu dönemlerde bile hiçbir zaman çalışmalarına ara vermemiş. Hiçbir zaman okurlarını gelişmelerden ve yaşanan gerçeklerden mahrum bırakmamıştır. Sürekli gerçekleri yazıp okurlarına duyurduğu için büyük bedeller vermiş. Onlarca çalışanları katledilmiş, onlarcası gözaltına alınmıştır. Yine yüzlerce defa sansürlenmiş ve kapatılmıştır. Buna rağmen gerçekleri yazmaktan taviz vermemiştir" denildi.

AKP döneminde bu baskıların farklı boyut ve yöntemlerle sürdüğüne işaret edilen açıklamada, "Son savaş konsepti ile beraber onlarca özgür basın çalışanları tutuklanmış. Gazete çalışanları katledilmiş, haber ajansları defalarca kapatılmıştır. Özellikle 15 Temmuz darbe girişiminden sonra basına yönelik baskılarını arttıran AKP hükümeti daha çok baskılarını özgür basına yöneltmiştir. Bunun en somut örneği bugün Özgür Gündem Gazetesi İstanbul 8. Sulh Ceza Mahkemesi tarafından 'PKK propagandasını yaptığı' iddiasıyla kapatılmış, gazete binasına baskı yapılarak gazete çalışanlarını darp ederek gözaltına alınmıştır" ifadeler, kullanıldı.

'ÖZGÜR GÜNDEM'E YÖNELİK BASKILARI KINIYORUZ'

Açıklamanın sonunda şunlar vurgulandı:

"Özgür Gazeteciler Cemiyeti olarak özgür basının şimdiye kadar böylesi baskılarla hiç bir zaman geri adım atmadığını ve bundan sonra da geri adım atmayacağını belirtiyoruz. Özgür Gündem'e yönelik baskıları şiddetle kınıyoruz. Sonuna kadar Özgür Gündem'in yanında olduğumuzu belirtiyoruz. Cemiyet olarak bütün meslektaşlarımızın demokratik kitle örgütleri ve tüm gazete okurlarını Özgür Gündem Gazetesi'ne sahip çıkmasını ve Özgür Gündem'in sesi olmaya davet ediyoruz."