Basın Konseyi, Cumhuriyet Gazetesi’nin Adana ve Hatay’da durdurulan MİT TIR’larında yapılan arama görüntülerini yayınlanmasının ardından açılan soruşturmaya yaptığı açıklama ile tepki gösterdi.

Basın Konseyi tarafından yapılan açıklamada, “Cumhuriyet Gazetesi’nde yer alan MİT TIRlarıyla ilgili haber üzerine, Cumhuriyet hakkında 'terör' suçlamasıyla savcılık soruşturması açılması, haberciliğe getirilmek istenilen bir engeldir, yıldırmadır, korku salmaktır” denildi.

Basın Konseyi tarafından yapılan açıklama şöyle:

"BU ANLAYIŞLA HABERCİLİK YAPILMASI OLANAKSIZ"

“19 Ocak 2014 tarihinde, Adana Ceyhan’da 'silah taşınıyor' ihbarıyla durdurulan 3 TIR ile ilgili bugün, yayın yaptığı gerekçesiyle Cumhuriyet Gazetesi hakkında Savcılıkça, 'terör' soruşturması açılması, gazeteciliğe getirilen sansürleme girişiminin son örneğidir.

“Bu konuda getirilen yayın yasaklarına, tam bir yıldır defalarca karşı çıkan Basın Konseyi haberciliğe engel konulmayacağını savunmuştu.

“Ne var ki, bugün Cumhuriyet Gazetesi’nde yer alan MİT TIRlarıyla ilgili haber üzerine, CUMHURİYET hakkında “terör” suçlamasıyla savcılık soruşturması açılması, haberciliğe getirilmek istenilen bir engeldir, yıldırmadır, korku salmaktır.

“Halkın haber alma hakkının engellenmesi, yasaklarla basın özgürlüğünün yok sayılması, kabul edilemez.

“Savcılıklarca bir yılı aşkın süredir getirilen 'uzun süreli', yayın yasakları, haberciliğe de 'ucu açık' bir engelleme girişimidir. Ve bu anlayışla da habercilik yapılması olanaksızdır.

“Yayın yasaklarının gerekçesi tam olarak açıklanamazken,  silahların olmadığını ileri süren siyasi anlayışın karşısında, habere getirilen bu yasakların ”koruyucu kalkan” olamayacakları ve uzun süreli yasaklarla özgür habercilik yapılamayacağı aşikardır.

”'Bir ülkenin utanacağı bir durum yoksa, sorun da yoktur' anlayışıyla, haberciliğe getirilen bu tür soruşturma girişimlerinin, demokratik ülkelerdeki basın özgürlüğü ile bağdaştırılması zordur.”

NE OLMUŞTU?

Suriye’ye silah ve mühimmat taşıdığı ifade edilen TIR’lar 01 Ocak 2014’te Hatay’ın Kırıkhan ilçesinde ve 19 Ocak 2014’te Adana’da durdurulmuştu.

Söz konusu TIR’larda yapılan ilk aramalarda silah ve mühimmat bulunduğu ifade edilirken Hatay ve Adana valilerinin talimatıyla aramalara devam edilmesi engellenmişti.

Adana’da TIR’ların durdurulması talimatını veren Savcı Aziz Takçı 24 Ocak 2014’te görevden alınmıştı.

Dönemin Adana Terörle Mücadele Kanunu 10. maddeyle yetkili Cumhuriyet Savcısı Özcan Şişman, TIR’ların aranmasını engelleyen kişiler hakkında suç duyurusunda bulunmuş, daha sonra 15 Ocak 2015’te aralarında Özcan Şişman’ın da olduğu beş savcı, ”soruşturmanın selameti” gereği görevden alınmıştı.

MİT’e ait TIR’ları Adana’da durdurmakla suçlanan 13 askeri personel için de 8 Mayıs 2014’te müebbet hapis cezası istenmişti.

Soruşturma kapsamında 8 Mayıs 2015 tarihinde ise Adana eski Cumhuriyet Başsavcısı Süleyman Bağrıyanık, savcılar Özcan Şişman, Aziz Takçı ve Ahmet Karaca, Adana eski İl Jandarma Komutanı Özkan Çokay  “cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs” ve “devletin güvenliğine ve siyasal faaliyetlerine ilişkin bilgileri temin edip ifşa etmek” suçlamasıyla tutuklanmıştı.

Cumhuriyet Gazetesi, MİT’e ait olan TIR’lardaki havan, top ve tüfek mermisi gibi mühimmatlara ait olduğu belirtilen görüntüleri yayımlandı. Görüntülerde, TIR’larda bulunan çelik kutuların içine yerleştirilen karton kutularda ilaçlar olduğu ancak bu kutuların altına gizlenmiş havan, top ve tüfek mermileri görülüyor.

Görüntülerin yayınlanmasının ardından Gazetesi hakkında savcılık tarafından soruşturma başlatıldı.

Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar görüntüleri neden yayınladıklarına ilişkin açıklama yaparak, “Bir gazetenin, bir gazetecinin görevi okurunu bilgilendirmek, halkı bu tehlikeden, bu tehditlerden haberdar etmek, bu maceraya kalkışan yetkilileri ikaz etmektir. Cumhuriyet, bu sorumluluğun bilinciyle bu görüntüleri yayınlıyor” demişti.