Bazı gazetelere verilen MGK belgelerinin "gizliliği" yayınlanmadan önce jet hızıyla kaldırıldığı iddia edildi. Gizliliği kalkan farklı belgeler aynı günlerde Sabah ve Akit gazeteleri ile internet sitelerinde de haber olmuş.

Taraf Gazetesi'nin Mehmet Baransu imzalı haberinde, Başbakan’ın, bazı gazetelere verilen MGK belgelerinin “gizliliğini”, yayınlanmadan bir gün önce özel olarak kaldırdığını iddia etti. İşte Taraf Gazetesi'nde yayınlanan haber ...

Başbakan’ın, AK Parti ’ye yakın gazetelere verilen MGK belgelerinin “gizliliğini”, yayınlanmadan bir gün önce özel olarak kaldırdığı ortaya çıktı.

Gülen Cemaati’ne yaptırım uygulanmasına ilişkin 2004 tarihli MGK kararlarını yayımladığı için Taraf ’ı “vatana ihanet”le suçlayan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ’ın, kendisine yakın gazetelere servis ettiği gizli belgeler için “vatan hainliği” önlemi aldığı ortaya çıktı. Taraf’ın belgelerine karşı hükümete yakın gazetelerde kullanılacak belgelerin gizliliği, yayımlanmalarından bir gün önce Başbakan’ın imzasıyla ve jet hızıyla kaldırılmış. Akabinde de belgeler gazete manşetlerinde yeralmaya başlamış. Böylece hükümete yakın Star, Yenişafak, Sabah ve Akit gazeteleri “vatan haini” olmaktan kurtarılmış.

GÜVENLİK İŞLERİ TALEP ETTİ

Belgelerin hükümete yakın gazetelere gönderilmesinden evvel, 2 Aralık’ta, Başbakanlık Güvenlik İşleri Genel Müdürlüğü tarafından Müsteşarlık Makamı’na, “Bazı belgelerin gizlilik derecelerinin kaldırılması” başlıklı bir yazı yazılmış. Yazıyı, Müsteşar Yardımcısı Özer Kontoğlu onaylayarak Başbakan’a sunmuş. Başbakan’ın “olur” imzasıyla yedi adet belgenin gizliliği kaldırılmış.

İkinci yazı ise aynı yöntemle dokuz belge için yazılmış. Bu kez Müsteşar Efgan Ala imzasıyla, Başbakan Erdoğan’ın oluruna sunulmuş. Erdoğan’ın olur imzasıyla dokuz belgenin daha gizliliği kaldırılmış.

ABDÜLKADİR SELVİ İMZASIYLA...

2 Aralık’ta gizliliği kalkan belgeler, 3 Aralık günü hükümete yakın gazetelere gönderilmiş ve bu belgelerin yaklaşık beş tanesi Yeni Şafak’ta Abdülkadir Selvi imzasıyla yayımlanmış. Gizliliği kalkan farklı belgeler aynı günlerde Sabah ve Akit gazeteleri ile internet sitelerinde de haber olmuş. Başbakan’ın kendine yakın gazete ve gazetecilerin “vatan haini” olmaması için gizliliğini kaldırdığı öteki belgeler ise 6 Aralık’ta Star ve Akşam gazetesinde haber olarak yayımlanmış.

PROSEDÜRE AYKIRI

Belgelerin gizliliğinin kaldırılmasıyla ilgili güvenlik prosedürüne göre, önce genelge ve yazılara dayanak teşkil eden ana belgelerin gizliliğinin kaldırılması gerekiyor. Yani irticayla ilgili belgelerin gizliliğinin kalkabilmesi için önce ilgili MGK kararlarının gizliliğinin kaldırılması şart. Ancak, Hükümet gizliliğini kaldırdığı belgelere dayanak teşkil eden 28 Şubat MGK’sı, Ecevit dönemi MGK’sı ve 2004 Ağustos MGK’sının gizliliğini kaldırmadı. Gizli belgelerle ilgili güvenlik prosedürüne aykırı olarak ana belge görülmeden doğru yorumlanamayacak ve hükümetin sunduğu şekilde yayınlanabilecek alt belgelerin gizliliğinin kaldırılmasıyla yetinildi. Bu şekilde konunun MGK kararlarına bakan kısmı üzerindeki gizlilik kararlarının devamı sağlanarak: “MGK belgelerini kamuoyundan saklamak” ve “MGK kararlarının gizliliği iddiası ile açılacak davanın sonuçsuz kalmasının önüne geçilmek” istendi.

HUKUKÇULARA GÖRE SUÇ

Belgelerin gizliliğinin Erdoğan’ın imzasıyla alelacele kaldırılması konusunda bazı hukukçularla görüştüm. Hepsinin ortak görüşü şu: “28 Şubat ve AKP dönemine ait bazı genelge, talimat, yazı ve olurların ‘gizli’ gizlilik derecelerinin Başbakanlık oluru ile kaldırılması Bakanlar Kurulu’nun 1964 tarihinde çıkardığı Gizli Evraklara Uygulanacak Esaslara aykırılık teşkil etmekte. Normalde bu belgelerin varlığına kaynaklık teşkil eden MGK kararları ve bu kararlara istinaden çıkarılan Bakanlar Kurulu kararlarının öncelikle gizlilik derecelerinin kaldırılması gerekmekte. Acaba bu olur alınmadan evvel ilgili MGK kararlarının gizliliği kaldırıldı mı? Ayrıca, belgelerin gizlilik derecelerinin kaldırılmasından sonra daha önce yazıların gönderilmiş olduğu ilgili bakanlık, kurum ve kuruluşlara da bildirilmesi gerekir. İlgili kurumlara bu yazı gönderildi mi? Başbakanlığın bu işleminin bazı kişi ve kurumları korumaya, diğerlerini suçlamaya hizmet edecek şekilde bir planlama içermesi nedeni ile eşitlik ilkesi ile bağdaşmadığı ve ayrımcılık olduğu da ayrı bir konu ve suç.’’

BAŞBAKAN’A SORUYORUM

Şimdi buradan Sayın Başbakan’a şu soruyu sormak istiyorum. 2004 tarihli, Fethullah Gülen Cemaati’ni bitirme amacıyla hazırlanan MGK kararlarına imza atmıştınız. Bu belgeyi yayımladığım için savcı ve mahkemelere baskı yaparak, “Bu gizli belgeleri yayımlamak suç. Bu vatan hainini tutuklayın” demiştiniz. Sizin ardınızdan Başbakan Yardımcınız Bülent Arınç da benzer sözleri sarf etmişti.

Sayın Başbakan, işinize gelen belgelerin gizliliğini kaldırıp, gazetelerinizde yayınlatıyorsunuz. Bu bir paralel devlet uygulaması değil mi? Halka karşı işlediğiniz suçu bazı belgelerin gizliliğini kaldırarak psikolojik harekat yaparak örtmeye mi çalışıyorsunuz?