Azadiya Welat gazetesi bürosuna yapılan baskında gözaltına alınan 24 basın çalışanı hakkında 7 buçuk yıldan 15 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, Türkiye’de  günlük Kürtçe yayın yapan tek gazete olan ve  29 Ekim 2016’da KHK ile kapatılan Azadiya Welat gazetesinin merkez bürosuna 28 Ağustos 2016’da yapılan baskında gözaltına alınan 24 gazete çalışanı hakkında yürüttüğü soruşturmayı tamamladı.

Savcılık, 24 basın çalışanı hakkında 3’erli guruplar halinde ayrı ayrı iddianame hazırladı.

Diyarbakır 9. ve 10. Ağır Ceza Mahkemelerince kabul edilen iddianamelerde Azadiya Welat’ı dağıttıkları için “örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek” ile suçlanan 24 gazete dağıtımcısının 7’şer buçuk yıldan 15’er yıla kadar hapsi isteniyor.

MA’nın haberine göre davalar Şubat ve Mart 2018 tarihlerinde görülecek.

YASAL İZİNLİ GAZETE SUÇ DELİLİ SAYILDI

İddianamede gazete hakkında  “PKK ve KCK’nin propagandasını yapan ve onun güdümünde yayınlarda bulunan bir gazete olduğu tespit edilmiştir” ifadeleri kullanıldı.

Öte yandan gazetenin KHK ile kapatılmış olması da iddianamede suç delili olarak gösterildi.

NE OLMUŞTU?  

Türkiye’de tek günlük Kürtçe yayın yapan “Milli güvenliği karşı tehdit oluşturduğu” gerekçesiyle 29 Ekim 2016’da KHK ile kapatılan Azadiya Welat’ın Diyarbakır merkez bürosuna asılsız bir ihbar gerekçe gösterilerek, 28 Ağustos 2016’da baskın yapılmıştı.

Baskında 24 gazete çalışanı elleri kelepçelenerek gözaltına alınmıştı.

Emniyetteki ifadelerinin ardından 13 gazete dağıtımcısı serbest bırakılırken, 11 gazete çalışanından 9’u adli kontrol şartıyla serbest bırakılmış, Arap Turan ve Ferit Toprak ise “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla tutuklanmıştı.

Aylarca tutuklu kalan Toprak ve Turan avukatları Resul Temur’un yaptığı itiraz üzerine serbest bırakılmıştı.