24- 25 Mart günü Ankara'da lezbiyen, gey, biseksüel, trans ve transeksüel (LGBT) bireylerin hakları ile ilgilenen yazıların kaleme alındığı KAOS GL Dergisi Ekibi, LGBT Medya Çalışanlarına ve Toplumsal Cinsiyet Duyarlılığı ile ilgili haber yapacak gazetecilere yönelik olarak medyayı homofobik söylemlerden arındırmak hedefiyle iki günlük muhabir eğitim programı gerçekleştirdi.

 

KAOS GL Dergisi binasında gerçekleştirilen etkinlikte Kars, Kocaeli, Ankara, Antakya kentlerinden katılım sağlandı. Birinci gün Barış Sulu ve Umut Güner'in sunumlar gerçekleştirdiği eğitim programının ikinci gününde çalışmayı Expres Dergisi muhabiri İrfan Aktan sürdürdü.

 

GAZETELERİN DİLİ TARTIŞILDI

LGBT'lerin sesinin neden önemli olduğu, LGBT içerikli haberlerde nelere dikkat edilmesi gerektiği, medyada konuyla ilgili haber takip etmenin gerekliliği üzerine aktarımların yapıldığı etkinlikte medyadan olumlu, olumsuz haber örnekleri verildi.

 

KAOS GL Muhabir Eğitim Programı çerçevesinde yapılan etkinlikte Barış Sulu, etkinliğin LGBT bireylerinin medyada aşağılanmasına karşı önemli bir yer tuttuğunu, yaptıkları çalışmalara katılan anaakım medyada çalışanların kendileriyle staj çalışmalarıyla anaakım medyada dahi konuyla ilgili gelişmeler kaydedebildiklerini vurguladı. En kötü haber veren ajanslarının sıralayan Şok, Akit Gazetesi ve Show TV olduğunu aktaran Uslu, Basit görünen bir gay ve gey tartışmasının bile ötekileştirmenin ve düşmanlaştırmanın bir parçası olduğunu bu nedenle basite alınmaması gerektiğini dile getirdi.

 

TERMİNOLOJİK SIKINTILAR YAŞANABİLİYOR

LGBT bireylerle ilgili çevirilerde terminolojik sıkıntıların yaşandığının, bunun da basit bir olayı karmaşıklaştırarak yer yer krize dönüştürüldüğü buna örnek olarak da İngiltere'de koruyucu aile yasasının Türkiye'de koruyucu evlat edinme hakkı olarak çevrilmesiyle yaşandığını ve bunun da krize neden olduğu dile getiren proje sorumlularından Umut Güner, gazetecilik yaparken militarist kavramların kullanılmaması gerektiğini aktararak “bomba gibi olay” benzeri başlıkların hakim medyada sıkça yer bulmasını da eleştirdi.

 

Güner, dolaşıma sokmak açısından LGBT alanındaki kavramların sürekli olarak kullanılması gerektiğini, dış görünüşten hiç kimsenin cinsel kimliğinin anlaşılamayacağını, haber yaparken gereksiz birşeye ilgi göstermenin de bazen sıkıntı yaratabileceğini aktararak çeşitli insani özelliklerin patolojik olrak değerlendirilmesinin doğru olmadığını, olayların pornografikleştirilmesinin sağlıklı olmadığı dile getirildi. Travestiliğin bir meslek olmadığını aktaran derginin yazarı, “Eşcinsel olduğunu itiraf etti” gibi cümlelerin doğru olmadığını, çünkü gazetelerin eşcinselliğin adam öldürmüş olmak gibi baştan suç olarak kabul ederek işe başladığını ve asıl yanlışın bu olduğunu aktardı.

 

“HOMOFOBİK DE OLSA AÇIKLAMALAR ÖNEMLİ”

Daha önce eşcinsel haklar tartışmalarının bakanlıklar düzeyinde yapılamadığını ama son dönemlerde bunun daha çok tartışmaya açıldığını anlatan Öner, homofobik de olsa yapılan bazı açıklamaların önemli olduğunun altını çizdi. Travesti üzerine kurulmuş olan balyoz timinin yıllardır transgenderler tarafından dile getirilmesine karşın bunun bir dizide (Behzat Ç.)kullanılması ile daha da duyulur hale geldiğini aktaran Öner, dergilerinin ajanslar tarafından sansüre uğradığını ve alternatif bir dağıtım ağının oluşturulması gerektiğini belirtti. Bu alanla ilgili dilin nasıl kullanılacaağının bilinmemesi durumunda da iyi niyete rağmen sıkıntılar yaşanabileceğini aktaran Öner ayrıca KAOS GL dergisi ile LGBT bireylerinin nasıl bağlantı kurduğu ile ilgili örnekler verdi.

 

Expres Dergisi muhabiri İrfan Aktan tarafından haber yapma tekniklerinin anlatıldığı etkinlik yazarların deneme çalışmaları ile sona erdi.

 

Soner Barbaros / HARBiYE GAZETESİ