Türkiye solunun önemli figürlerinden Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ın idamlarının 40. yılında onlar anısına bir belgesel hazırlayan Milliyet yazarı Can Dündar, Taraf'ın 1977 1 Mayıs'ında yaşanan olaylardan solcuları suçlu bulan tavrına tepki gösterdi.

 

1977'deki olaylar yaşandığında lise öğrencisi olduğunu anlatan Dündar, Taraf'ın yaptığı yayınların o günlerde MHP'nin yayın organı olan HerGün gazetesinin tavrı ile aynı olduğunu söyledi.

 

CNN Türk'te Ayşenur Arslan'ın hazırladığı Medya Mahallesi programın konuk olan Can Dündar son 40 yılda Türkiye'yi Denizleri idam eden zihniyetlerin yönettiğini anlattı.

 

İşte Can Dündar'ın Ayşenur Arslan'ın sorularına verdiği yanıtlardan bir bölüm:

 

TÜRKİYE'Yİ 40 YILDIR DENİZLERİ ASANLAR YÖNETİYOR

Can Dündar: O dönem Denizler ile aynı üniversitede olup Denizler'in bunları üniversiteye sokmayın dediği ekip de ülkenin iktidarında. Baktığın zaman manzaraya asılsın diyenler, el kaldıranlar, onunla aynı üniversitede onu vurmaya, dövmeye çalışanlar, Türkiye'yi kırk yıl yönetti. Ve solu ezdiler, idam sehpalarında, çatışmalarda solu ezdiler. Bugün geldiğimiz noktada sakat bir demokrasi var ve bundan şikayet edip duruyoruz.

 

Ayşenur Arslan: Şimdi solu ezdiler diyorsun ama tam da ezilmiş gibi görünmüyor. 1 Mayıs 77'de Kanlı 1 Mayıs'ta şimdi hem hükümete yakın gazetelerde hem de Taraf gazetesinde görüyoruz. Özellikle Taraf yazarı Halil Berktay'ın söyledikleriyle konuşuluyor. 'Sol kendi içinde birbirini vurdu öldürdü'ye getirdi. Ümit Kıvanç ayrıldı gazeteden önce; bugün de Nabi Yağcı, ki Türkiye Birleşik Komünist Partisi Genel Başkanı'ydı. Gelişi güzel bir isim değil. O da Taraf'ın tutumunu eleştirip gazeteden ayrıldığını söyledi. 1 Mayıs karanlık güçlerin işi değil, sadece solcular birbirini vurdu gibi takdim ediliyor.

 

TARAF'IN TAVRI MHP'NİN YAYINI HERGÜN İLE AYNI

Can Dündar: Benim bu konuda çok kötü bir hatıram var. Ben lisedeydim 1 Mayıs 77'de. Ertesi sabah, 2 Mayıs'ta okula gittiğimde gözümün önünden hiç gitmeyen bir görüntü var. Okul sağcıların elindeydi. Okulun giriş duvarına HerGün gazetesi asılmıştı. MHP'nin yayın organıydı HerGün. Başlık "Kızıllar Kudurdu" idi ve ölülerin fotoğrafları vardı. Ne zaman böyle tezler ortaya atılsa benim gözüme o manşet gelir. Bugün bu kadar yıl sonra aşağı yukarı aynı anlama gelen bir başlık beni irite ediyor. Herkesin spekülasyon yapma hakkı var elbet ama gazetenin bu tavrı sahipleniş biçimi hem Ümit'i hem de Nabi Yağcı'yı rahatsız etti anlaşılan. Ortada bir sürü tanık ifadesi, savcılık iddianamesi, mahkeme kararı var. Bütün bunları görmeyip bu tavrı sürdürmek bana biraz insafsızlık gibi geliyor.

 

Ayşenur Arslan: Evet, herkesin spekülasyon yapma hakkı var elbette ama o zaman o gazetenin ve yazarın durduğu yeri de görmek, anlamak, yerine koymak gerekiyor.

 

Can Dündar: Yazarların bu tavrı da önemli. Ayrılan yazarlar için yüz akı olacak çıkışlar bunlar. (GAZETECİLER.COM)