Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) 2014’te Rusya’nın Soçi kentinde yapılacak Kış Olimpiyatları öncesinde ülkedeki gazetecilere yönelik cinayetlere ve cezasızlık durumuna dikkat çekmek için kampanya başlattı.

Çerkes soykırımının simge kenti Soçi’de yapılacak 2014 Kış Olimpiyatlarını Çerkesler de istenmiyor ve ‘Soçi’de olimpiyat, Auschwitz'de olimpiyat yapmaktır’ diyerek protestolar düzenliyor.

RSF Fransa’nın başkenti Paris’teki Rusya Büyükelçiği önünde 1 Mart günü 70 metre boyunda pankart açtı. RSF Genel Sekreteri Christophe Deloire protestoyu, haber alma özgürlüğünün çok kritik bir döneminin yaşandığını Rusya’daki gazeteci, blogger ve insan hakları savunucularına desteklerini yinelemek için gerçekleştirdiklerini söyledi.

“2000’den beri 24 gazeteci yaptıkları haberler sebebiyle öldürüldü. Maalesef cezasızlıkla mücadele etmek hala daha gazetecilere yönelik saldırıları önlemenin temelinde yer alıyor. Ancak Putin rejimi altındaki çatırdamalar ve çıkartılan gaddarca yasalar sivil toplumu sürekli tehdit altında tutuyor. Artık yetkililerin elinde zamanı geldiğinde kullanabilecekleri yasal bir cephanelik var.”

“Rusya’nın gururlu, dinamik ve modern bir ülke imajı çizmeye hakkı olduğunu inkar etmiyoruz ancak Olimpiyat ruhu tarafından da kandırılmamalıyız. Çünkü asıl ‘oyunlar’ kayak pistlerinin dışında gerçekleşiyor.”

Deloire, Rusya’nın bölgesel rolü ve baskıcı uygulamalarıyla örnek teşkil ettiği için de kampanyaya önem verdiklerini söyledi.

Rusya RSF’nin 2013 İfade Özgürlüğü Endeksinde bir önceki yıla göre altı sıra gerileyerek 148. sırada yer alıyor.

Rusya’da RSF’nin verilerine göre son bir yılda mesleklerini icra ettikleri için iki gazetecinin öldürülüp 33’ünün saldırıya uğradı.

Press Emblem Campaign verilerine göre ise son bir yılda bir gazetecinin öldüğü Rusya’da 2008-2012 yılları arasında 20 gazeteci mesleklerini icra ederken öldürüldü. (Bianet)