Taraf bugün KCK operasyonunda gözaltına alınan ve daha sonra serbest bırakılan AFP muhabiri Mustafa Özer’in, soruşturmayı yürüten İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Bilal Bayraktar’a 23 Kasım 2011 tarihinde verdiği ifadesini yayınladı. (İlgili haber burada >>>)

 

Bu haberde sık sık adı geçen ANF de konu hakkında aşağıdaki açıklamayı yaptı:

 

Fırat Haber Ajansı (ANF) yönetimi olarak Taraf gazetesinin bugünkü sayısında yayınlanan “Bir ajan gazetecinin itirafları” başlıklı haberde ajansımıza yönelik iddialar konusunda kamuoyunu aydınlatmak açısından bir açıklama yapma gereği duyduk.

 

2005 yılında kurulan ajansımız bu süre içerisinde ağırlıklı olarak sosyalist-demokrat basın kuruluşları çalışanları olmak üzere birçok basın kurum ve kuruluşu ile iletişim ve ilişki içinde olmuştur. AFP’nin foto muhabiri Mustafa Özer de geçmişte ilişkide olduğumuz “gazeteci”lerden biridir.

 

Ajans olarak bize mesleki faaliyetleri çerçevesinde yardımcı olmamız için başvuran ve ilişki kuran çok sayıda gazeteci olmuştur. Biz de bugüne kadar gücümüz yettiği oranda meslek ilkeleri çerçevesinde meslektaşlarımıza yardımcı olmaya çalıştık.

 

Bu çerçevede bizimle ilişki kuran gazetecilerin kim oldukları değil o gazetecilerin mensup olduğu basın yayın organları belirleyici olmuştur.

 

Mustafa Özer olayı konusunda yapılan “MİT, ANF’ye sızdı” gibi değerlendirmeler bu çerçevede doğru değildir. Eğer iddialar doğruysa MİT, Fransız Haber Ajansı’na (AFP) sızmıştır. Habercilik açısından ilişki kurduğumuz bir AFP çalışanın gazetecilik faaliyeti dışında ne gibi faaliyetleri olduğu ANF’nin sorumluluğunda değildir.

 

ANF’nin ne Mustafa Özer, ne adı geçen ve gazeteci olduğu söylenen diğer kişiler ne de başka herhangi bir gazeteci ile mesleki dayanışma dışında hiçbir ilişkisi olmamıştır ve olamaz da.

 

ANF’nin hiçbir örgüt ile organik bir bağı yoktur. Gizli bir teşkilat falan da değildir. Merkezimiz sürekli gazeteci meslektaşlarımız tarafından da ziyaret edilmektedir. ANF’ye “sızmak” da bu anlamda zor değildir. İlişkilerimizde mesleki çerçevenin dışında herhangi bir boyutun söz konusu olmaması nedeniyle bu anlamda hiçbir kaygımız bulunmamaktadır.

 

Kurumumuzun herhangi bir çalışanının Taraf ve diğer basın yayın kurumlarında çıkan haberlerde geçtiği şekilde ANF dışındaki hiçbir kuruluşla maddi bir ilişkisi olmamıştır.

 

MİT’in böylesi faaliyetleri (eğer iddialar doğruysa) gerçekten gazetecilik yapmak isteyen meslektaşlarımızın güvenliğini korkunç derecede tehlikeye atmaktadır. Bir gazeteciyi ajanlaştırmak ya da bir ajanı “gazetecileştirmek” en hafif deyimiyle sorumsuzca bir harekettir.

 

ANF olarak mesleğimizi kirleten bu tür eylemleri kınadığımızı belirtiyor ve kamuoyunu basın yayın ilkeleri çerçevesinde sadece gerçeklerle bilgilendirme yönündeki yayın politikamıza her zaman sadık kalacağımızı ifade ediyoruz.