Almanya'nın İstanbul Başkonsolosu Georg Birgelen Türkiye’de tutuklu bulunan Die Welt gazetesi muhabiri Deniz Yücel'i Silivri Cezaevi'nde ziyaret etti.

Alman Dışişleri Bakanlığı'na bağlı Avrupa'dan Sorumlu Devlet Bakanı Michael Roth, Almaya’nın İstanbul Başkonsolosu Georg Birgelen'in Deniz Yücel‘i cezaevinde bugün ziyaret ettiğini bildirdi. Roth 'Deniz Yücel‘in durumunun mevcut şartlar altında iyi olduğunu', ancak Silivri cezaevindeki tek kişilik hücrede tecritte bulunması dolayısıyla 43 yaşındaki Yücel'in yoğun sıkıntı yaşadığını söyledi.

Başkonsolos Birgelen'den önce Almanya Başkonsolosluğu'ndan bir avukat da Deniz Yücel ile görüşmüştü. Ziyaretin gerçekleşmiş olması dolayısıyla Türk makamlarına teşekkür eden Michael Roth, ancak Yücel’i ziyaretin bir defalığa mahsus bir durum olmamasını umduklarını belirterek, konsolosluk yardımlarının tam anlamıyla yapılabilmesinin teminat altına alınması gerektiğini söyledi.

Roth Yücel‘in özgürlüğüne kavuşması için Alman hükümetinin girişimlerini sürdüreceğini, federal hükümetin bu konuda yükümlülük taşıdığını da söyledi.

Roth Pazertesi günü Ankara'daki temaslarının ardından İstanbul'a geçmiş, Yücel'in avukatları ve yakınlarıyla da görüşmeler gerçekleştirmişti. Michael Roth, eleştirel bir gazeteci olmasının Yücel‘in tutuklanması için gerekçe oluşturamayacağını, Alman hükümetinin Yücel'in tutuklanmasını sineye çekmeyeceğini de vurguladı.

Roth, Yücel olayının Almanya-Türkiye ilişkilerinde büyük bir sınav anlamına geldiğini söyledi ve federal hükümetin tecrit cezasının kaldırılması için çaba gösterdiğini de sözlerine ekledi.

Deniz Yücel, "Terör propagandası yapmak ve halkı kin ve düşmanlığı tahrik etmek” suçlamasıyla 14 Şubat'ta gözaltına alınmış, yaklaşık iki hafta Emniyet Müdürlüğü'nde tutulduktan sonra 27 Şubat'ta tutuklanmıştı.

Almanya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Türkiye Başbakanı Binali Yıldırım'ın yanı sıra Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da, Türk ve Alman vatandaşı olan Yücel'in Alman yetkililerle görüştürüleceğine dair söz vermişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı bazı konuşmalarda Deniz Yücel'i 'Alman ajanı' ve 'PKK'nin temsilcisi' olarak nitelendirmiş, Alman hükümeti söz konusu suçlamaları "mesnetsiz" diye nitelendirmişti.

(Kaynak: DW Türkçe)