Almanya'daki meclis genel seçimlerine üç hafta kala Başbakan Angela Merkel ile Sosyal Demokrat Parti'nin başbakan adayı Martin Schulz televizyondan naklen yayınlanan seçim düellosunda karşı karşıya gelerek seçildikleri takdirde atacakları adımları tartıştılar.

Tartışmanın dış politika bölümünde her iki liderin de Türkiye politikasında aynı görüşleri paylaştığı dikkat çekti.

Alman basını ilgiyle izlenen Merkel-Schulz düellosunu yorumladı, öne çıkan başlıklar şu şekilde:

‘TÜRKİYE SCHULZ'A ARTI PUAN KAZANDIRDI’

Die Welt gazetesi özellikle dış politika konusunda Schulz'un "Ben başbakan olursam Türkiye ile AB arasındaki görüşmeleri durdururum" cümlesinin hanesine artı puan olarak yansıdığı görüşünde. Merkel'in Erdoğan'a karşı yeterince sert tavır sergilememesi hem muhlefetin hem de Alman kamuoyunun Merkel'i sert eleştirmesine sebep oluyor. Ancak Die Welt, Merkel'in kendi tutumunu "Türkiye'de tutuklu bulunan Alman vatandaşlarının serbest bırakılmasını istiyorsak o devletle kavgaya tutuşmak doğru bir yöntem olmayabilir" diyerek iyi savunduğu görüşünde.

‘TÜRKİYE İLE İLİŞKİLERE AB DÜZEYİNDE EL ATILMALI’

Straubinger Tagblatt gazetesi ise Avrupa Birliği ile Türkiye arasındaki  anlaşmazlıkla ilgili olarak "Türkiye ile ilişkilere AB düzeyinde el atılması gerekir. Tam üyelik müzakerelerinin bitirilmesi ilk planda Erdoğan'ın propagandasına hizmet ediyor olabilir. Ama Brüksel'den mali yardım alamadığı, Gümrük Birliği'nin genişletilmesinin suya düştüğü ve Türk vatandaşlarına vize kolaylığı sağlanmadığı takdirde bunun ekonomik etkilerini hissetmesi gecikmeyecektir.”

‘SCHULZ TUTARSIZDI’

Heilbronner Stimme gazetesi ise "Schulz'un niyeti ataklar yapıp başbakanı köşeye sıkıştırmaktı. Ama Schulz konuları birbiriyle karıştırıp gereksiz detaylara inmekle birkaç kez tökezledi. Mülteci politikasıyla ilgili muğlak ifadeleri ikna edici değildi. Tıpkı Türkiye konusunda yaptığı ani manevra gibi. Aniden Hristiyan Birlik partilerinin yıllardır izlediği Türkiye aleyhtarı politikayı benimseyip üyelik görüşmelerine son verilmesini istemesi tutarsızdı. Hele Türkiye ile varılan mülteci anlaşmasını feshetmek istemediği düşünülecek olursa.”

‘SCHULZ İSABETLİ ATIŞ YAPAMADI’

Lüneburg'da yayımlanan Landeszeitung gazetesi  "Düelloda liderler kitle partileri arasındaki farkları ortaya çıkarıp seçim mücadelesine hareketlilik kazandırmayı başardılar. Martin Schulz durağan giden seçim kampanyasına yeni bir yön vermek zorundaydı. Türkiye ile ilişkilerde sert çıkışlar yaparak, Avrupa çapında koordine edilmemiş mülteci politikasını eleştirerek ve emeklilik yaşının 70'e çıkarılması fikrini ortaya atarak bunu başardı da. Angela Merkel tartışmanın çatışmaya dönüşmesini engelleyebildiği ölçüde başarılıydı. Martin Schulz trendi değiştirme fırsatını değerlendirdiyse de isabetli atış yapamadı.”

‘KOALİSYON GÖRÜŞMELERİNİ İZLEDİK’

Frankfurter Allgemeine ise tartışmayı "Koalisyon görüşmelerini izledik" başlığı ile iki liderinde popülist yaklaşımlar sergilemeden tartıştıklarını ve Alman seçmenin toplumsal kutuplaşma istemeden karar vereceğini yazdı.

(Kaynak: Deutsche Welle Türkçe)