Gökhan Soysal / Demokrat Haber

 

Geçtiğimiz günlerde Akşam, Bugün, Cumhuriyet, Fanatik, Fotomaç, Güneş, Habertürk, Hürriyet, Hurriyet Daily News, Milliyet, Posta, Radikal, Sabah, Star, Takvim, Today's Zaman, Türkiye, Vatan,Yeni Şafak ve Zaman dahil toplam 20 gazete haber, karikatür, köşe yazısı ve fotoğraflarının TV, radyo ve internet haber sitelerinde kaynak gösterilse dahi kullanılmasının önüne geçmek için ortak deklarasyon yayımlamıştı. Deklarasyonun başlığı ise “Gazetelerin içeriği sadece gazetelerindir” idi.

 

Alevi dernekler, federasyonlar, sivil toplum kuruluşları ve bazı siyasi partiler ise geçtiğimiz Pazar yani dün (7 Ekim) Ankara’da “Eşit yurttaşlık mitingi” düzenledi. Biz de merak ettik ve “ulusal” gazetelerin bu mitinge ilk sayfalarında nasıl yer verdiğine baktık.

 

İnternet sitelerinde 100 binden fazla kişinin katıldığı miting yok sayılırken, saatlerce süren görkemli mitingin girişinde polisle yaşanan birkaç dakikalık itişme “Alevi mitinginde ortalık karıştı”, “Alevi mitinginde gerginlik” diye hemen tüm sitelerde haber yapılmış.

 

“Türkiye Türklerindir” ile her sabah Türkiye’yi selamlayan Hürriyet gazetesi sayfalarında Formula 1 patronunun kızını sürmanşete layık görmüş; ama ilk sayfalarında Alevi mitingine dair tek satır habere bile yer ver(e)memiş.

 

Milliyet ise ilk sayfalarında habere yer veren nadir gazetelerden. Haber ilk sayfanın sağ ortasına sıkışmış gibi dursa da başlık: Aleviler eşitlik istedi.

 

“Yeni Türkiye”nin temsilcilerinden Sabah ise ilk sayfasında birçok habere tek satır dahi olsa yer vermişse de Alevileri gör(e)memiş.

 

Haydar Dümen ve Cinsellik Dersleri’yle yola devam ediyoruz. Evet Posta’dayız. Posta’da Alevi mitingine dair haber yok; ama şans eseri miting kendisine manşette yer alan “Her Yerde Gaz Var” haberinde tek satır yer bulabilmiş. Aleviler iyi ki gaz bombası yemiş mi demeliyiz?

 

Hülya Avşar bu sıralar jüri başkanlığıyla magazin sayfalarının ilk sırasında. Habertürk de bu mühim olayı Hülya Avşar’ın “frikik” diye tabi edilen fotoğrafıyla birlikte sürmanşete yerleştirmiş; ama gözleri “Eşit Yurttaşlık Mitingi”ni görememiş.

 

Her gün 1 milyon tiraj ile reklam üstüne reklam yapan Zaman’ı ise ayrıntılı değerlendirmeye gerek yok. Alevi mitingini 1 milyon tiraj yapan gazetenin ilk sayfasında kendisine yer bulamamış.

 

“F1 Prensesi”ni kaçırmayan gazetelerden Vatan Alevi mitingini ilk sayfasında tek satır dahi yer vermemiş.

 

Alevi mitingini ilk sayfasında gören nadir gazetelerden Taraf “Gelin canlar eşit olalım” başlığıyla haberi okuyucularına duyurmuş.

 

Radikal’de ise “Eşit Yurttaşlık Mitingi” kendisine ilk sayfadan yer bulmuş. Ama en altta tek satırla! Başlık ise bugünkü gazeteler bakınca manidar: Artık kimse öteki olmayacak.

 

Cumhuriyet’te miting kendisine manşette yer bulmuş! Hem de büyük bir fotoğrafla. Ama haberin başlığı salt AKP karşıtlığından muzdarip: AKP’ye binlerce mesaj!

 

Yeni Şafak,  Akşam, Star, Takvim ve Bugün’de mitingle ilgili tek satır yok. İronik olan durun ise “Yeni Türkiye” şiarıyla hareket eden Star’ın 28 Şubat’ta basının durumundan, manşetlerden şikayet etmesi.

 

"EŞİTLİK UYARISI VE BARIŞ CEMİ"

Haberi Cumhuriyet gibi manşetten büyük fotoğraflarla gören iki gazete: BirGün ve Evrensel. Ancak haber Cumhuriyet gibi salt AKP karşıtlığından yürümemiş ve tabiri caizse gazeteciliğin hakkını vermiş.

 

Haberi ilk sayfasında vermeye değer bulmayanlardan bir diğer gazete ise Aydınlık.

 

Özgür Gündem, Yeniçağ, Sözcü ve Güneş gazeteleri ise habere ilk sayfanın sonlarında; ama fotoğraflarıyla yer vermiş durumda. Özgür Gündem’de haberin hatırı sayılır büyüklükte yer aldığı söylenebilir. Güneş’te ise sürmanşet magazin haberlerine ayrılmış.

 

Milli Gazete ise Alevilerin mitingini görmemiş ve ilk sayfalarının çok büyük kısmında Saadet Partisi’nin düzenlediği mitinge yer vermiş.

 

Yurt gazetesinde miting kendisine ilk sayfanın ortalarında fotoğrafla; ama küçük bir yer bulmuş.

 

Akit’e ise özel bir parantez açmak gerekir. Haberi ilk sayfasında görmüş Akit “Alevi mitinginde gerginlik” başlığıyla. Haberde mitingin CHP şovuna dönüşmesinden bahsediliyor.

 

Ortadoğu, Türkiye, Yeni Asya, Yeni Mesaj, Şok ve Milat gazeteleri ise habere ilk sayfalarında tek satır dahi yer vermeyen gazetelerden.

 

“GAZETELERİN İÇERİĞİ SADECE GAZETELERİNDİR”

Yukarıdaki başlık ve “Eşit Yurttaşlık Mitingi” göz önüne alındığında ise gazetelerin içeriklerinin sadece gazetelere mi ait olduğunun bir tartışma konusu olduğu meydana çıkıyor.