Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ile kardeşinin de adının geçtiği, Başbakan Binali Yıldırım’ın iki oğlunun da ‘off shore’ şirket sahibi olduğunu ortaya koyan ‘Paradise Papers’ olarak adlandırılan belgeleri haberleştiren Evrensel'e Berat ve Serhat Albayrak’ın şikayeti üzerine ‘hakaret’ ve ‘iftira’ suçlamalarıyla dava açıldı.

50 ülkeden 120’den fazla politikacı ile çok sayıda patronun off shore hesaplarıyla ilgili Paradise Papers belgeleri adı verilen ve toplam 13 milyon 400 bin belge dünya genelinde 96 basın-yayın kuruluşu tarafından incelenerek yayımlandı. Belgelerde Türkiye’den de siyasetçiler ve yakınlarının adı geçmişti.

Evrensel’den Eren Yılmaz’ın haberine göre adı geçen belgelere ilişkin Evrensel'de 8 Kasım 2017 tarihli ‘Paradise Papers kayıtlarından Albayrak ve ağabeyi de çıktı’ ve 9 Kasım 2017 tarihli ‘Paradise Papers: Kendilerine cennet halka cehennem’ başlıklı haberler nedeniyle Evrensel'in Eski Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Çağrı Sarı'ya dava açıldı.

‘Hakaret’ ve ‘iftira’ iddialarıyla açılan davada Sarı için 6 yıla kadar hapis cezası istendi.

Daha önce evrensel.net üzerinden yine Berat ve Serhat Albayrak’ın talebiyle erişim engeli getirilen haberlere ilişkin Evrensel'de de tekzip yayınlamıştı.

Dava dosyasını değerlendiren Evrensel'in Avukatı Devrim Avcı şunları söyledi:

“Berat Albayrak ve kardeşi Serhat Albayrak’ın suç duyurusu üzerine açılan bu dava ile bir kez daha görmüş olduk ki, basın özgürlüğü ülkemizde ihlal edilmiştir. Evrensel gazetesinde çıkan HDP li bir milletvekilinin açıklaması, CHP genel başkan yardımcısının açıklaması haber değil de nedir? Ama maalesef yargı mekanizması tarafından da algılanan, eğer bu açıklamalar, siyasi iktidarı, onun herhangi bir yakınını dahi eleştiriyorsa, dava açılıyor. Bu da haber verme hakkının, ifade özgürlüğünün önündeki büyük bir engel. Tüm dünyanın konuştuğu, tartıştığı bir olay olan paradise papers ile ilgili Türkiye’de haber yapılmasın, siyasi iktidar, bakanlar ve hatta onların akrabaları eleştirilmesin demektir bu dava. Bu dava ile, eğer haberde açıklama yapan HDP milletvekili, CHP genel başkan yardımcısı; bakanı, bakanın kardeşini eleştiriyorsa, bu haberin hakaret ve iftira olduğundan bahisle dava açılması, basın üzerinde yargı eliyle bir sansür anlamına gelmektedir.”