Kaos GL Derneği’nin, Yeni Akit hakkında LGBTİ’lere dönük nefret saçan haberleri dolayısıyla açtığı davada Yeni Akit, “ifade özgürlüğü” gerekçesiyle beraat etti. Yeni Akit avukatı ve sorumlu müdür mahkemede de homofobik tutumlarını sürdürdü. Karar temyiz edilecek.

Kaos GL'den Yıldız Tar'ın haberine göre; Kaos GL Derneği’nin LGBTİ’lere (lezbiyen, gey, biseksüel, trans ve interseks) hakaret eden, nefret saçan ve Kaos GL ile LGBTİ toplumunu hedef gösteren haberlerine ilişkin açtığı davada; hakim beraat kararı verdi.

2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen dava duruşmasına Kaos GL Avukatı Hayriye Kara ve Avukat Fırat Söyle katıldı. Yeni Akit adına ise davayı Avukat Ali Pacci’nin yanı sıra hakkında zorla getirilme kararı çıkan Yeni Akit sorumlu yazı işleri müdürü Zekeriya Say katıldı.

“AŞAĞILAMA SUÇU UYARINCA CEZALANDIRILMALIDIR”

Say savunmasında dilekçesini tekrar ederek davanın düşürülmesini talep etti. Savcı,  tüzel kişilere hakaret suçundan dava açılamayacağını söyleyerek sanığın beraatini istedi. Kaos GL avukatı Kara ise, beraat istemine karşı çıkarak davayı “hakaret” suçundan değil “aşağılama” suçundan açtıklarını hatırlattı ve ekledi:

“AİHM kararları uyarınca cinsiyet mefhumu geniş yorumlanarak cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğini de kapsayacak şekilde yorumlanmalıdır. Bu nedenle Kaos GL Derneği üye ve gönüllülerine karşı aşağılama suçu işlenmiştir. TCK’nın 216. maddesindeki aşağılama suçu uyarınca hüküm kurulmasını talep ediyoruz.”

HOMOFOBİK NEFRETLERİNİ MAHKEMEDE DE SAVUNDULAR!

Avukat Fırat Söyle ise, mütalaaya katılmadıklarını, Yeni Akit’in sistematik olarak aşağılayan haberler yaptığını belirterek uluslararası sözleşmeleri hatırlattı. Yeni Akit Avukatı Ali Pacci ise homofobik nefret içeren yayıncılık anlayışlarını savundu:

“Müvekkilimin endişesi eşcinsellik ve türevlerine karşı değil bu durumun normalleşmesine karşıdır. Sapkınlık ibaresi toplumca kabul görmeyen görüşlerin tümü için kullanılan bir ibaredir. Sözlükte toplum değerlerine ters düşmeyi ifade eder.”

“EŞCİNSELLİK VE TÜREVLERİ RUH HASTALIĞIDIR”

Pacci, Dünya Sağlık Örgütü ve Amerikan Psikiyatri Derneği’nin eşcinselliği “hastalık” kategorisinden çıkarmasına rağmen, “eşcinsellik ve türevleri ruh hastalığıdır” dedi.

 “AİLE DEĞERLERİNİ DİNAMİTLİYORLAR”

“Aile değerleri” kavramı üzerinden nefret söylemine devam eden Pacci, “Eşcinsellik ve türevlerinin normalleştirilmesine dair çalışmalar kabul edilemez. Bunun sağlıklı bir durum gibi gösterilmesi anayasada toplumun temeli olarak tanımlanan aileyi dinamitlemektedir” dedi.

Zekeriya Say ise duruşma boyunca sessiz kalmayı tercih ederken, duruşma sonlarına doğru “Bana homofobik diyorlar. Homofobik müdür diye yayın yapıyorlar. Ne suçu, ben suç işlemedim. İnsanlar benimle dalga geçiyorlar. Beraatimi istiyorum.”

KADIN CİNAYETLERİ HATIRLATMASI

Hakim; Pacci’nin nefret içerikli konuşmasındaki yanlışları belirtmek isteyen Av. Hayriye Kara’ya söz vermezken; nefret cinayetlerinin hatırlatılması üzerine, “Kadın cinayetleri oluyor diye kadınlara bir şey diyemeyecek miyiz” dedi.

NEFRETİN SONUCU: BERAAT!

Hakim tüzel kişiliklere hakaret edilemeyeceğini ve Yeni Akit’in homofobik yayınlarının ifade özgürlüğü olduğunu iddia ederek beraat kararı verdi. Kara, kararı temyiz edeceklerini belirtti.

NE OLMUŞTU?

Kaos GL, Yeni Akit’te 23 Ekim 2012’de yayınlanan “Sapkınlar Okullara Sızıyor” başlıklı habere karşı TCK 216 “Halkı Kin ve Düşmanlığa Tahrik ve Aşağılama” gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu. Eşcinselleri “sapkın” olarak niteleyen gazete haberini "basın özgürlüğü" kapsamında gören Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı 12 Mart 2013’te soruşturmaya ilişkin takipsizlik kararı verdi.

Karara yapılan itirazın ardından “basın yoluyla hakaret” suçundan açılan dava, LGBT’lere yönelik basında yer alan nefrete ilişkin Türkiye’de açılan ilk kamu davası olma özelliğini taşıyor.