Yeni Akit Gazetesi, yırtık kot pantolonların "yabancı istihbarat birimleri ve işbirlikçileri" tarafından “gizlenme” ve “haberleşme” aracı olarak kullanıldığını iddia etti.
Selim Yazıcı imzalı haberde, söz konusu kişilerin aynı seri numaralı pantolonların belli yerlerindeki yırtıklar aracılığıyla irtibat kurdukları ileri sürüldü.

İstihbarat kaynaklarına dayandırılan haberde, konunun Türkiye istihbarat birimleri tarafından en başından fark edildiği iddia edilerek, “Yabancı ajanlar ve işbirlikçileri arasında önemli bağlantıların tespit edildiği süreçte, akılları sıra takip yapan hainler, asıl kendileri takip yemiş oldular” ifadeleri yer aldı.

Türkiye’de yılda ortalama 23 milyon kot pantolon satılıyor ve bunların yüzde 95’i yerli üretim. Satılan 23 milyon kottan kaçının yırtık olduğu net olarak bilinmiyor ancak sokakta yırtık kot giyen insanların sayısı dikkat çekici oranda yükselmiş durumda. 

1970’ler öncesinde imkansızlıklar nedeniyle giyilen yırtık kot pantolonlar 1980 sonlarında rock ve heavy metal kültürüyle popüler oldu. 1990 ve 2000’lerin başlarında etkisini gösteren grunge kültürü ile daha görünür hale geldi. 2010’ların başlarında yeniden moda olan yırtık ve zarar görmüş kotlar günümüzde yayhın olarak kullanılıyor.