Sanatçı Sezen Aksu ile gazeteciler Mehmet Barlas ve Taha Akyol'un; sağlık, yoğunluk gerekçeleriyle daveti kabul etmemişlerdi.

Listede iki fire daha yaşandı. DİSK Başkanı Erol Ekici ve Barolar Birliği Başkanı Vedat Ahsen Coşar heyette yer almama kararı verince oluşan boşluğu Akit doldurdu.

Yeni Akit Gazetesi Genel Yayın Koordinatörü Hasan Karakaya heyetteki en tartışmalı isim olarak listeye girdi.

HEYETTEKİ BİRÇOK İSİM İÇİN KARALAMA YAYINLARI YAPMIŞTI

Kürt sorununa demokratik çözüm yönünde tutum alan sayısız gazeteci ve aydını "terörist" olarak manşetten teşhir eden Akit gazetesi, provakatif yayınlarıyla muhafazakar mahalleden de büyük tepki toplamıştı.

Listede yer alan birçok ismi "terörist, bölücü, zerdüşt, Ermeni, ateist" diyerek karalayan Akit'in son kurbanı ise Yeni Şafak yazarı ve çiçeği burnunda akillerden Hilal Kaplan olmuştu.

HÜKÜMET AKİT'İ BU HAMLEYLE NÖTRALİZE Mİ EDECEK?

Gazetenin yazarlarından Abdurrahman Dilipak'ın heyette yer alacağı açıklanmıştı. Dilipak'ın heyette yer alması yumuşak üslubu ve gazetenin editoryal politikasında bir rolü olmaması nedeniyle makul bulunmuştu. Ancak Akit'in tepe ismi Hasan Karakaya'nın listeye sonradan dahil olması süreci yakından takip edenleri bir hayli şaşırttı.

Gazeteciler.com’a göre yine de konuya dair farklı yorumlar da mümkün gözüküyor. Çünkü, sürece dönük karalama yayınları yapması kuvvetle muhtemel olan Akit'in bu şekilde en azından nötr bir pozisyona çekileceği yönünde bir okuma da yapılabilir. Yani hükümetin Hasan Karakaya tercihi farklı yorumlara açık...

KARAKAYA LİSTEDEKİ İSİMLER İÇİN NELER YAZMIŞTI?

Yeni Akit Gazetesi Genel Yayın Koordinatörü Hasan Karakaya, Akil İnsanlar Komisyonu'na girdi. Ancak Karakaya yönetimindeki Akit gazetesi, listedeki isimlerin bir kısmını nefret söylemi içeren yayınlar ile hedef göstermişti.

Karakaya, Yeni Akit'te "Kripto Ermeni", "PKK ajanı" gibi ifadelerle yayın konusu yaptığı bazı isimlerle yanyana çalışacağı komisyona girişinin nasıl karşılanacağı sorusuna "İlk başta, önyargılarla bana söz söyleyenler olabilir, ama zamanla kırılacağını düşünüyorum" cevabını verdi.

PEKİ KARAKAYA VE AKİT NELER YAZMIŞTI

25 Mart 2013 tarihinde listeler henüz açıklanmadan önce yazdığı yazısında Karakaya 'akil insanlar' ile ilgili olarak şöyle yazıyordu:

"AKİL ADAM" DİYE PAZARLANMAK İSTENEN "SAKİL ADAM"LAR!

Ya, "medya"yı ne yapacağız, ya "köşe yazarları"nı nereye koyacağız?.. Gazetelerde ve televizyonlarda yer alan haberleri görmüş olmalısınız. Birileri, şimdiden "pazarlama" yapmaya başladılar... Evet, "isim pazarlamaya" başladılar. "Ortada fol yok, yumurta yok"ken bir "Akil Adamlar Komisyonu" kurulacağını ve bu komisyonda; Hasan Cemal, Oral Çalışlar, Yaşar Kemal, Kadir İnanır, Tarhan Erdem, Ali Bayramoğlu, Rıfat Hisarcıklıoğlu, Jülide Kural, Fazıl Hüsnü Erdem, Vahap Coşkun ve Mithat Sancar gibi isimler"in yer alacağını "üflemeye" başladılar. Evet, bir "Akil Adamlar Komisyonu" kurulacak ama o komisyonda, Rifat Hisarcıklıoğlu dışında kimlerin yer alacağı belli değil!.. Dolayısıyla; daha şimdiden "Şu şu isimler yer alacak" diye haberler uçurmak, bir "bilgi"yi paylaşmak değil, "Hükümet'e dikte çabası"dır!..

PKK SAFINDA YER ALANLAR BUNLAR DEĞİL MİYDİ?

Bu, eski bir "pazarlama taktiği"dir ki, adama sorarlar; "Bu isimlerden bazıları, sürece taş koyan ve silahı kutsayan, PKK'nın silahtan başka yolunun olmadığını söyleyen adamlar değil miydi?" Dün "PKK'nın safında" yer alıp "barış olmasın" diye bastıran adamlar, bugün "barış havarisi" gibi gösterilmek isteniyor, iyi mi?.. Bu adamlar değil miydi; PKK'yı, "silahlı Kürt isyan hareketi" olarak görüp, gösterenler?.. Bu adamlar değil miydi Apo'yu ilahlaştıranlar?.. Bu adamlar değil miydi, "PKK ağzı" ile konuşanlar?.. Şimdi bu adamlar "Akil Adamlar Komisyonu"nda yer alacak ve "PKK'nın sınır dışına çekilme sürecini sekteye uğratacak sorunlar yaşanmaması için gözlemci olacak, çekilmeyi sekteye uğratacak sorunlar yaşanmaması için çalışacak" öyle mi?.. Korkarız ki; Süreci, başkaları değil, bu adamlar sekteye uğratırlar!.. Onlarda "akıl" olsaydı; "PKK'nın çıkarları"nı değil, "Türkiye'nin çıkarları"nı düşünürler ve ona göre tavır koyarlardı. "Medyanın üfürdüğü ve pazarlamaya çalıştığı isimler"le ilgili çağrımız odur ki; "Kuzu kurda, ciğer kediye, tavuk tilkiye emanet edilmesin!"

HÜKÜMETE AYAR VERMEYE ÇALIŞAN O YAZARLAR KALEMLERİNİ UYGUN BİR YERE KOYMALI

(...) Gerek "PKK terörü" konusunda, gerek "İsrail" konusunda "Hükümete ve Erdoğan'a ayar vermeye" çalışan bu yazarlar, bugün o kalemleri, "uygun bir yere" koymalıdırlar!.. "Köşe"lerini terk edip, "köşelerine çekilmesi" gereken bu adamları "Akil adamlar" diye pazarlamaya kalkanlar, acaba onların bu "öngörüsüzlük"lerini bilmiyorlar mı?.. Onlar, "Akil adamlar" değil, "Sakil adamlar"dır!..

KRİPTO ERMENİ ALİ BAYRAMOĞLU

Haziran 2012'de Ali Bayramoğlu'nun "Kripto Ermeni" olduğunu ileri süren Akit gazetesinin internet sitesi, "sürekli “açılım” öğütleyen yazılarıyla bilinen Yazar Ali Bayramoğlu'nun gerçek kimliğini gizlemeye çalışan bir “kripto” olduğu ileri sürülüyor." demiş ve şöyle devam etmişti: "Yeni Şafak okurları bu durumdan rahatsız."

Karakaya T24'e verdiği röportajda "Kripto Ermeni" suçlamasını savunmuştu:

Haberlere aşırı yorum gazeteciliğe ne kadar uygun?

En başta da söyledik; her yiğidin yoğurt yiyişi vardır. Ali Bayramoğlu'na eleştirilerimizi yöneltirken hedef gösterme amacı gütmedik. Sadece dozajı sert kaçan bir eleştiri yaptık. Bunun haricinde kimse bunun altında bir şey aramasın. Dediğim gibi, biz hiç kimseye önyargılı değiliz.(...) Dolayısıyla, Bayramoğlu’na karşı da önyargılı değiliz. Söylediklerimiz sadece o andaki duygumuzun yarattığı doğaçlama. Örneğin Ali Bayramoğlu hakkında her ifadede, her yazıda "Bu kripto Ermeni'dir" demiyoruz.

- Bayramoğlu sizin gözünüzde son dönemde mi "kripto Ermeni" oldu?

Belki birkaç dönemde, çünkü o da çok ağır ifadeler kullandı. "Akit'e karşı akredite uygulanmadır" gibi bir asker söylemiyle bu talebi dile getiren de Ali Bayramoğlu'dur.

HİLAL KAPLAN'I KİLİSE FOTOĞRAFI İLE HEDEF GÖSTERDİLER

CNN Türk'te Enver Aysever'in sunduğu Aykırı Sorular programında "zorunlu din dersinin insanları dinden soğuttuğunu" söyleyen Yeni Şafak yazarı Hilal Kaplan, kısa süre sonra Yeni Akit'in internet sitesi tarafından hedef gösterilmişti.

Kaplan'ın kilisede dua ederken çekilen fotoğrafını yayınlayan Habervaktim sitesi Kaplan hakkında da şöyle yazmıştı:

"Dinlerarası diyalog etkinliklerinin müdavimlerinden olan ve PKK'nın paravan kuruluşu DPI adlı Londra merkezli örgütün gizli toplantılarına katılan isimlerden Yeni Şafak Yazarı Hilal Kaplan..."

KARAKAYA ELEŞTİRİLERDEN RAHATSIZ DEĞİL

T24'ten Hazal Özvarış'a konuşan Karakaya teklifi doğruladı. Gün içinde arandığını belirten Karakaya, komisyonda görev almayı kabul ettiğini söyledi. Teklifi kabul etmesi üzerine gelebilecek tepkilere dair tahminlerini sorduğumuz Karakaya, "Beni yakınen gördünüz. Tepki gösterilecek insan mıyım" dedi ve ekledi: "İlk başta önyargılarla söz söyleyenler olabilir, ama zamanla kırılacağını düşünüyorum." (Gazeteciler.com)