Devletin el koyduğu Çukurova Medya Grubu yayın organlarından Akşam, Sky Türk, Alem FM ve Alem Dergisi’ni Cengiz-Limak-Kolin Ortak Girişim Grubu’nun niye satın almaktan vazgeçtiği belli oldu. Söz konusu yayın organları da AK Parti’ye yakın meyda yapılması için Erdoğan’a yakın işadamlarından Ethem Sancak’a satıldı.

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Show TV’yi susturmak için Çukurova Meyda Grubu’yla birlikte Mehmet Emin Karamehmet’in Turkcell dışındaki bütün şirketlerine el koymuştu. El koyma işleminden sonra ilk işten kovulan da yayınladıkları haberlerle AKP’yi ve hükümeti rahatsız eden Ali Kırca ve ekibi olmuştu.

Show TV, sudan ucuz bir fiyata iktidarın tam denetimi altında olan Habertürk’ün sahibi Turgay Ciner’e devredilirken, Akşam Gazetesi, haber kanalı SkyTürk, Alem FM ve Alem Dergisi, 3. köprünün ihalesinin de verildiği iktidara yakın şirketlerden Cengiz İnşaat’ın Limak ve Kolin inşaat şirketleriyle oluşturduğu ortak girişime satılmıştı. Ancak Limak’ın sahibi Nihat Özdemir, söz konusu yayın şirketlerini almaktan vazgeçtiklerini açıklamış, anlaşılır bir neden de söylememişti.

İnternet medyasına yansıyan haberlere göre, Akşam ve üç yayın şirketi, TMSF tarafından, geçtiğimiz gün SkyTürk360’da katıldığı programda stratejik bir sektör olarak nitelediği medyaya dönmek istediğini söyleyen Ethem Sancak’a satıldı.

Sancak, TMSF’nin el koyduğu Skyturk360 televizyonu ile Akşam ve Güneş gazetelerinin de bünyesinde bulunduğu Turkmedya'yı satın aldı.

Konuyla ilgili olarak yapılan yazılı açıklamada, Çukurova Holding ile Ethem Sancak arasında gerçekleşen satışın 62 milyon dolara mal olduğu belirtildi. Açıklamada Turkmedya'nın yola, TMSF’nin el koymasının ardından göreve gelen Turkmedya Grup Başkanı ve Skyturk360 Genel Yayın Yönetmeni Cengiz Özdemir ile devam etme kararı aldığı ifade edildi. Turkmedya bünyesinde, Skyturk360 televizyonu, Akşam ve Güneş gazeteleri, Alem, Platin, Stuff, Autocar ve FourFourTwo dergileri, Lig Radyo ve Alem FM radyoları yer alıyor.

Akşam Gazetesi, SkyTurk, 2 dergi ve bir radyo istasyonunun para alınmadan, 64 milyon dolarlık borçlarının ödenmesi karşılığında devredildiği ileri sürülürken, Star Gazetesi’ni iktidar medyası oluşturmak için aldıklarını itiraf eden Sancak’ın Akşam’ı satın alması yeni bir stratejiyi akıllara getirdi.

Gezi Parkı olayları ile ağır darbe yiyen ve oy kaybeden Başbakan Erdoğan’ın oy kaybını önlemek, yerel seçimler ile 2015’teki cumhurbaşkanlığı ve genel seçimleri kaybetme korkusuyla Akşam ve Sky’ı Sancak’a sattırdığı tahmin ediliyor.

Akşam ve SkyTürk’ün Sancak’a satılması Cengiz-Limak-Kolin’in bu yayın organları niye almaktan vazgeçtiğini de açıklıyor.

ETHEM SANCAK KİMDİR?

İş adamı Ethem Sancak, İlk ve orta eğitimini Siirt'te tamamlayan Sancak üniversiteyi ise İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi'nde tamamladı. 1976 yılında mezun olduktan sonra 1976-1978 yılları arasında gazetecilik yaptı.

İlaç dağıtımı sektörünün yüzde 40'ını elinde bulunduran Hedef Alliance'ın sahibi olan Sancak'ın, tarım ve hayvancılık alanında da büyük yatırımları var. Perinçek'in liderliğini yaptığı TİKP'li ve Aydınlıkçı, eski CHP delegesi, yeni TÜSİAD üyesi ve Hz. Muhammed'in soyundan gelme bin beş yüz kişilik Siirtli bir ailenin reisi. Kendisini "Tayyip Erdoğan sevdalısı" olarak niteleyen Sancak, tarihe ve ineklere meraklı. Star Gazetesi'nin ve Kanal 24'ün sahibi de olan Sancak, medyadan uzaklaşmasını "Erdoğan'ı desteklemek için medyaya girdim, bana ihtiyaç kalmadığı için de gazete ve televizyonumu sattım" diye açıklamıştı.

(Gazetecileronline, Gazeteciler.com)