Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Cumhuriyet gazetesinin tutuklu bulunan yazar ve yöneticilerinin yaptığı tahliye talepli başvuruyu öncelikli görüşmeye karar verdi.

Cumhuriyet’ten Kemal Göktaş’ın haberine göre AİHM’den gönderilen tebligatta içtüzüğün 41’inci maddesindeki kriterler arasında bulunmamasına karşın davanın öncelikli olarak inceleneceği belirtilerek şöyle dendi: “Mümkün olan en kısa sürede inceleyeceğiz.”

Cumhuriyet gazetesinin avukatları, geçen yılın aralık ayı sonunda Anayasa Mahkemesi’ne yaptıkları bireysel başvurunun görüşülmemesi üzerine AİHM’ye başvurmuştu.

Başvuruda tutuklanan yazar ve yöneticiler hakkında ‘salıverme’ kararı verilmesi talep edilmişti: “Başvurucular, gazetenin yayın politikasını değiştirmek ve hükümetin hoşuna gitmeyen haber ve yazılar gerekçe gösterilerek üç aydan fazla süredir tutukludur. Tutuklanmaları nedeniyle, kamuoyunun, gazetecilerin ve akademisyenlerin görüşlerini ifade etme iradeleri üzerinde caydırıcı etki ortaya çıkmıştır. Tutuklama, yargısal taciz niteliğindedir ve politik amaç taşımaktadır. Kamu otoriteleri iyi niyetle hareket etmemiştir. Soruşturma hukuki değil siyasidir. İktidar, gazeteyi susturmak, yayınlarını durdurmak istemektedir.”