Türkiye Araştırmalar Merkezi (CEFTUS) muhalif gazeteci kimlikleriyle tanınan gazeteci Ahmet Şık ve İsmail Saymaz’ın katılımıyla bir toplantı düzenledi.

“Sansürle Mücadele: ‘Yeni Türkiye’de Gazetecilik Özgürlüğü” konulu toplantı Parlamentonun Portcullis House binasında gerçekleştirildi. Barrow ve Furness bölgesi Milletvekili İşçi Partili John Woodcock’un ev sahipliği yaptığı toplantıya Baroness Sarah Lutford moderatörlük yaptı.

“AKP VE GÜLEN HAREKETİ ARASINDA ÜLKENİN BOĞULMASI”

Toplantıda ilk sözü alan gazeteci İsmail Saymaz, Türkiye’nin uzun süre AKP ve Gülen cemaatinin işbirliği ile dizayn edilmek istendiğini, yargıdan basına kadar her alanda, cemaat eliyle muhaliflerin temizlenmeye çalışıldığını savundu. Üniversite öğrencilerinden futbol adamlarına, tarikat liderlerinden askerlere, pek çok kişinin uydurma delillerle cezalandırıldığını ileri süren Saymaz, AKP ve cemaat arasındaki kavga derinleştikçe, uygulanan hukuksuzlukların açığa çıktığını söyledi.

“Türkiye’nin son yedi yılı AKP ve Gülen hareketi arasında ülkenin boğulmasıdır. Dün cemaate muhalif olmakla suçlananlar, bugün cemaat mensubu olmakla suçlanıyor” diyen Saymaz, oligarşik bir yapı olarak nitelendirdiği AKP-Cemaat ittifakının yarattığı yoğun polis baskısının, binlerce insanın Kürt, solcu, Atatürkçü, Alevi olmaları gibi nedenlerle soruşturuldukları bir döneme yol açtığını savundu.

“CUMHURBAŞKANI EN BÜYÜK MEDYA PATRONU”

Toplantının ikinci konuşmacısı olan Ahmet Şık da konuşmasına, dikkat çeken hukuksuzluklara ilişkin örnekler vererek başladı. İstanbul’da polis memurlarının sürekli gittikleri bir kebapçının sahibinin, masada bulunan tuzluklar Abdullah Öcalan’a benzediği gerekçesi ile örgüt propagandası yapmakla suçlandığını hatırlatan Şık, basının da bu baskı ortamından payını aldığını söyledi. Tanzimat dönemindeki ilk Türk gazetelerin, o dönemde de devlet aleyhine yayın yapamadığını belirten Şık, “Tanzimat’tan bu yana pek çok şey değişti, ama basın değişmedi. Bugün de Türkiye, dünyanın en büyük gazeteci hapishanesi” olarak biliniyor” dedi.

Ahmet Şık, Türkiye’de gazete patronlarının hiçbirisinin, gazeteci kökenli olmadığına dikkat çekerek devam ettiği konuşmasında, Türk medyasının büyük bölümünün hükümetin kontrolünde olduğunu ve Cumhurbaşkanı’nın en büyük medya patron durumunda bulunduğunu ileri sürdü.

İki gazeteci Çarşamba günü de “Gezi’den Kobani’ye, Türkiye’deki güncel gelişmeler ve medya” konulu başka bir toplantıya konuşmacı olarak katıldılar. (Demokrat Haber)