3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü'nde, ABD'den Türkiye'ye yönelik basın özgürlüğü eleştirisi geldi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, başkent Washington'da düzenlediği günlük basın toplantısında, konu ile ilgili soruya verdiği yanıtta, Türkiye'de görülen eğilimin iyi olmadığını ve doğru yönde gitmediğini söyledi.

Kirby, “Bu konuda daha önce de konuştuk. Türkiye'de gördüğümüz eğilim iyi değil, doğru yönde gitmiyor. Bunu kaygı verici olarak tanımladık ve hala öyle olduğuna inanıyoruz" diye konuştu.

Bu konudaki tutumlarını ve yaklaşımlarını ne zaman, nerede gerekli ise açıkça ortaya koymayı sürdüreceklerini belirten Kirby, “Özel ve kamuya açık görüşmelerde bunu Türk liderlere söylemeye devam edeceğiz. Basın özgürlüğü ile ilgili sorunlar oldukça, bu konudaki açıklamalarımızda bir azalma göreceğinizi düşünmüyorum. Yalnızca bu konu bizim için önemli olduğu için değil, Türkiye de önemli bizim için ve Türkiye'nin başarılarını görmek istiyoruz. Çok belirgin bölgesel konularda, çok önemli bir müttefik ve ortağımız. Şimdi de sahip olduğumuz güçlü ikili ilişki, basın özgürlüğünün gelişmesi ile daha da güçlenir" diye konuştu.

CPJ'DEN MEKTUP

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na yazdığı mektupta Türkiye’de basına yönelik baskıyı eleştiren Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), Sputnik’e yönelik yasağın kaldırılması çağrısında bulundu.

Türkiye hükümetinin basın özgürlüğüne yönelik müdahalelerine dair çok sayıda raporun kendilerine ulaştığını ifade eden CPJ, “Çavuşoğlu’nu, külfetli bürokratik engeller olmaksızın yabancı basının Türkiye’de hoş karşılandığını teyit etmesi yönünde uyardık” dedi.

Sputnik’in de aralarında bulunduğu haber sitelerinin sansüre uğramasına bir son verilmesi gerektiğinin altını çizen CPJ, “Türkiye’deki okurların bilgiye ulaşımını kontrol etmeye çalışan tüm hükümet çabaları durdurulmalıdır” ifadelerini kullandı.