The New York Times, “Türkiye, ABD’de inzivaya çekilmiş din adamının egemenliğini hissediyor” başlıklı geniş haberinde, Ahmet Şık’ın tutuklanmasının, ABD’de yaşayan Fettullah Gülen ile bağlantılı olabileceği ifadelerine yer vererek, Gülen’i “Milyonlarca takipçisi ve 140 ülkede bulunan okullarıyla dünyanın en etkili İslami hareketlerinden birinin karizmatik vaizi” diye nitelendirdi. Ergenekon soruşturmalarına da işaret eden gazete, “Ancak taktikler ve şeffaf olmamanın yanı sıra hareketin gücünün gizlice yayılması şuan Sayın Gülen’in destekçilerinin nüfuslarını daha fazla muhafazakar bir Türkiye yaratmak amacıyla muhaliflere karşı bir cadı avı için Türkiye’deki mahkemelerde ve poliste ve istihbarat servisinde kullandıkları yönünde bir suçlama ortaya çıkartıyor” değerlendirmesini yaptı.

 

“ETKİ VE GÜÇ İSTEDİKLERİ ÇOK AÇIK”

 Üst düzey bir Amerikan yetkilisinin, “Gülen hareketinin bilinmezlerle dolu doğasından dolayı tedirginiz her şey bir saptırmaca, göz boyama. Etki ve güç istedikleri çok açık. Laik Türkiye’ye meydan okumak için gizli bir ajandalarının olduğundan endişe duyuyoruz ve ülke daha İslami bir yönde ilerliyor” ifadelerine yer veren NYT, hareketin, Türk medyasının güçlü parçalarıyla yakın ilişkisi olduğuna ya da harekete sempati duyulduğuna dikkat çekti.

 

Gazete, Fethullah Gülen’in, desteklediği “değişken ve popülist, otoritesine herhangi bir meydan okumaya karşı duyarlı” Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile ilişkinin bazen gerilimli olduğunu savunarak, analistlerin, Gülen hareketini eleştiren ünlü kişileri tutuklamanın hükümeti utandırdığı için, Erdoğan ve AKP üyelerinin, giderek artan bir şekilde daha temkinli olduğu iddiasına yer verdi. Fethullah Gülen sempatizanlarının, Gülen’in amacının bir “altın nesil” yaratmak olduğu sözlerine de yer veren NYT, “2002’den bu yana Sayın Erdoğan’ın hükümetinin yükselişi güç dengesini radikal bir biçimde değiştirdi” yorumunu yaptı.