Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Başkanı Ercan İpekçi, bayram öncesi yaptığı açıklamada, tutuklu gazetecilerin durumuna dikkat çekti.

Yazılı açıklama yapan İpekçi, "Türkiye, bir bayrama daha dünyanın en büyük gazeteci hapishanesi olarak giriyor. Hapishanelerde halen 63 gazeteci var. Ayrıca 120'den fazla gazeteci de tutuksuz yargılandıkları davalarda hapis tehdidi altında bulunuyor" dedi.

İpekçi, son olarak Devrimci Karargah davasında gazeteciler Baha Okar ve Mehmet Yeşiltepe'ye 6'şar yıl 3'er ay ve Ergenekon davasında 7'si tutuklu 15'i tutuksuz toplam 22 gazeteciye 6 yıldan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına kadar varan mahkumiyetler verildiğini hatırlattı.

Uzun tutukluk sürelerinin ağır hapis cezaları meselesine dönüştüğüne dikkat çeken İpekçi, Türkiye'de basın ve ifade özgürlüğünün yanı sıra örgütlenme, haberleşme, seyahat, toplantı ve gösteri yürüyüşü gibi temel hak ve özgürlüklerin kullanılamaz hale geldiğinin altını çizdi.

İpekçi, "İfade özgürlüğünün kullanılmasına aracılık etmesi gereken kitle iletişim araçlarının ve medyanın siyasi iktidarın tahakkümü altına girdiği bir ortamda mahkemelerin bağımsız, adil ve hukukun evrensel ilkelerine uygun kararlar vermesi beklenirdi" dedi, ancak mahkemelerin duruşma salonlarına vatandaşların ve tutuklu yakınları ile sarı basın kartı olmayan gazetecilerin girişini yasakladığını hatırlattı.

"Siyasi iktidarın basın ve ifade özgürlüğü üzerindeki baskı ve yasaklarına, mahkemelerin de katılması endişe vericidir" diyen TGS Başkanı İpekçi, şöyle devam etti: "Bütün baskı ve tehditlere rağmen, halkın, Gezi Parkı ile başlayan ve tüm ülkeye yayılan barışçı gösterilerle korku imparatorluğunu yıkarak özgürlük mücadelesi vermesi umutları artırmaktadır. Bu bayram vesilesiyle, halkın, demokrasi mücadelesinde bedel ödeyen hapisteki tüm gazeteci, yazar, aydın, bilim insanı, siyasetçi, sendikacı, avukat ve öğrencilere sahip çıkmasını diliyoruz."