Cumhuriyet gazetesi çizeri Musa Kart, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın açtığı dava nedeniyle sanık sandalyesine oturacak.

Dava konusu olan karikatür, 209 şüpheliden birinin bile yargılanmadığı 17-25 Aralık rüşvet ve yolsuzluk soruşturmalarıyla ilgili.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kendisine ‘basın yoluyla hakaret, iftira ve gizliliğin ihlali’ suçlarının işlendiğini savunarak Kart hakkında şikayetçi olmuş; İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Bürosu’nun soruşturması sonucunda takipsizlik kararı verilmişti.

Ancak Erdoğan’ın avukatı karara itiraz etti; Bakırköy 14. Ağır Ceza Mahkemesi de ‘eleştiri sınırlarının aşıldığı, açıkça suç isnadının bulunduğu‘ gerekçesiyle takipsizlik kararını kaldırdı. Cumhuriyet’in haberine göre, iddianamede Kart hakkında ‘hakaret, iftira ve gizliliğin ihlali’ suçlarından kamu davası açılması isteniyor.

17 ve 25 Aralık soruşturmaları sonucunda 209 şüpheliden hiçbirinin sanık sandalyesine oturtulamadığını hatırlatan Kart, “Ancak, bugün sanık sandalyesinde bir karikatürist var. Ortaya çıkan bu görüntüyü karikatüristler hayal dahi edemezdi. Bir kez daha anlaşılıyor ki Türkiye’de ki adalet değil adaletin karikatürü var” dedi.

Erdoğan, daha önce de İmam Hatip Liselerini ip yumağı, kendisini de yumağa dolanmış bir kedi olarak tasvir ettiği karikatürü nedeniyle Musa Kart’a dava açmış, dava Yargıtay kararıyla düşmüştü.