Geçtiğimiz hafta yanmış cesedi Zekeriyaköy’de bulunan Hande Kader için LGBTİ aktivistleri eylemlerini sürdürüyor.


Ozan Uğur’un Pembe Hayat’ta yer alan haberine göre, polisin engellemesine rağmen İstanbul Kadıköy’de sokağa çıkan aktivistlerin başlattığı eylemlerin ardından Ordu, İzmir ve Antep’te de LGBTİ aktivistleri bir araya gelerek “Hande Son Olsun” dedi.  


ORDU

Ordu KESK binasında bir araya gelen aktivistler Hande Kader çin bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

Artık trans cinayetlerinin olmaması için yetkililerin gerekli önlemi alması gerektiğini belirten aktivistler “Düşmanlıkların olmadığı, sevginin ve barışın hüküm sürdüğü bir ülke istiyoruz. Son süreçte insanların birbirine düşmanlaştığı, farklılıkların insanları ayrıştırdığı ve beraberinde kavgaları meydana getirdiği bir gerçektir. Bilinçsiz bir şekilde konuşulan sözler bir insanın ölümüne sebep oluyor. İnsanların cinsel kimliğinden, giydiği kıyafetlerden dolayı yakılarak katledilmesi politik bir cinayettir” şeklinde bir açıklama yaptılar.

ANTEP

Yeşilsu’da bir araya gelen ZeugMadi aktivistleri, basına ve kamuoyuna seslenerek “Sesimizi duyan var mı? Bir trans kadın yakılarak öldürüldü. Herkes kör, herkes sağır, herkes dilsiz!” dedi.

Tespit edilmesinin üzerinden neredeyse 1 hafta geçmiş olmasına rağmen Hande’nin yanmış bedeni hala morgda bekletildiğini hatırlatan aktivistler “Hande’nin arkadaşlarının, Hande’yi sonsuzluğa uğurlamasına ve bedenini huzura kavuşturmalarına izin verilmiyor” diyerek tepkilerini dile getirdiler.

Hande’nin öldürülmesinin ardından hiçbir tepki verilmediğini hatırlatan ZeugMadi aktivistleri açıklamalarına “Devlet gerekli yasaları çıkarmıyor ve suçlulara cezai indirim uygulayarak translar başta olmak üzere bütün LGBTİ+lara saldırıların ve şiddetin önünü açmaktadır. Buna ayna tutan medya ise yaptığı ve yapmadığı bütün haberlerde LGBTİ+ları hedef haline getirmektedir.

"Bunlara sessiz kalanlar ise cenazelerimizi almamız için dahi bizlerle dayanışmaktan kaçmaktadır. Oysa biz LGBTİ+lar Gezi’de, Özgecan cinayetinde, 1 Mayıslarda, 8 Martlarda, Newrozlarda alanlardaydık. Ancak söz konusu erkek egemen sistemin bize yönelik saldırıları olduğundan hepiniz sus pus oldunuz. Ne onur yürüyüşlerine yapılan saldırılar ne de vahşice katledilmemiz sizin dikkatinizi çekmese de bizler Handeler, Doralar, Roşinler ve Okyanuslar olarak bu hayatın içinde olmaya devam edeceğiz” şeklinde devam ettiler.

İZMİR

Hande Kader için Bornova Sokak’ta bir araya gelen Kızıl Okyanus aktivistlerine polis engel olmak istedi. Ancak aktivistler direnerek ÖSYM binası önünde açıklamalarını gerçekleştirdiler.

Her gün işlenen nefret ve kadın cinayetlerine karşı alanda olduklarını belirten Kızıl Okyanus adına açıklamayı Asya Gökalp okudu. Hande’nin katilinin bulunmadığını belirten Gökalp “Aslında katiller sadece silahı, bıçağı tutan ellerin sahipleri değildir. Katiller, LGBTİ’leri temel hak ve özgürlüklerinden mahrum ederek yaşamaya zorlayan sistemdir. Katiller, bu sorunları çözmek için çaba göstermeyen ve bu cinayetlere sessiz kalan, yasal düzenlemeler yapmayan yetkililerdir” dedi.

Çıkarılmayan yasaların LGBTİlere yönelik şiddeti teşvik ettiğini belirten Gökalp “Daha kaç kişinin öldürülmesini bekliyorlar? Her geçen saniye ve alınmayan her önlem, bir başka nefret cinayetine daha davetiye çıkarmaktadır. Bu sistem katilleri korudukça LGBTİ cinayetlerine teşvik etmektedir ve bu suça ortak olmaktadır. Bizler yaşam haklarımızın gasp edilmediği bir sistem istiyoruz. Kadın ve LGBTİ cinayetleri davalarının takipçisi olacağımızı ve mücadelemize devam edeceğimizi buradan bir kez daha söylüyoruz. Ahmet Yıldız’ ı da Eylül Cansın’ını da, Roşin Çiçek’i de, Çağla Joker’i de, Azra Has’ı da öldürdüğünüz hiç bir LGBTİ’yi de unutmadık” dedi.

PAZAR GÜNÜ HANDE İÇİN TÜNEL’E!

İstanbul’da transfobi karşıtları 21 Ağustos Pazar günü saat 19’da Hande Kader için bir araya gelecek ve adalet isteyecekler. Yürüyüş Tünel’den başlayarak Galatasaray Meydanı’nda son bulacak.

#HandeKadereSesVer İLK SIRADA

Sosyal medyada başlatılan hashtag eyleminde ise #HandeKadereSesVer hashtagi ilk sıraya ilerledi. Transfobi karşıtları yaklaşık bir haftadır sosyal medyada #TransCinayetleriPolitiktir, #HandeKader ve #HandeKadereSesVer hashtagleri ile tepkilerini dile getiriyor.

İMZA KAMPANYASI BÜYÜYOR!

Hande Kader için başlatılan imza kampanyası ise yayılarak büyüyor. LGBTİ+ hakları aktivisti Deniz Şapka tarafından başlatılan imza kampanyasına imza atanların sayısı 21.000’i geçti. “Trans Cinayetleri Politiktir” başlığı ile başlatılan kampanyaya destek olmak için