Güney Amerika ülkesi Venezuela’da , ilk kez trans bir siyasetçi parlamentoya girdi.

Geçen hafta sonu yapılan seçimlerde merkez ve muhafazakâr partilerin ittifakı Demokratik Birlik Masası (MUD) 167 sandalyeli parlamentoya en az 99 temsilci yollamaya hak kazanmıştı.

Reuters’ın haberine göre bu vekillerden biri de 61 yaşındaki Tamara Adrian oldu. Ülkenin ilk trans kadın milletvekili seçilen siyasetçi, avukat ve aktivist, şimdiden LGBTİ’ler için sıkı bir mücadele yürüteceğinin sinyalini verdi.

‘MAÇO’ TOPLUMU DEĞİŞTİRECEĞİZ

Cinsiyet eşitliği ve LGBTİ hakları için çalışacağını vurgulayan Adrian, ‘maço‘ toplumda değişiklikler yapmayı hedeflediğini belirterek, “Venezuela’da bizim hiçbir hakkımız yok” dedi.

Zira Adrian, 2002’de cinsiyet geçiş ameliyatı olmasına rağmen ülkede yasal bir düzenlemenin bulunmamasından dolayı seçimlere kimlikte yazan ismiyle katılmak zorunda kaldığını anlattı.

Sadece işçi LGBTİ’lerin ayrımcılığa uğramaması için ülkede bazı ‘tutarsız‘ ve ‘kullanılmayan‘ yasalar bulunduğunu belirten Tamara Adrian, gelecekte bir gün evlilik hakkını da içeren yasal düzenlemeler için ter dökeceğinin sözünü verdi.

Ancak ülkede en öncelikli sorunun ekonomi olduğunun da altını çizen Adrian, geçmişte Merkez Bankası’nda danışman olarak görev yaptığını, Venezuela’nın krizden nasıl çıkacağına dair söyleyecek sözlerinin de olduğunu dile getirdi.

ENFLASYON YÜZDE %200’e TIRMANMIŞTI

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun başındaki sosyalistlerin seçimi kaybetmesinin en büyük nedeni olarak ekonomi gösteriliyordu.

Enflasyonun yüzde 200’e tırmandığı Venezuela’da ekonomik kriz ve gıda maddeleri sıkıntısı halkın hoşnutsuzluğunun tırmanmasına yol açmıştı.

Petrol üreticisi Venezuela, düşük petrol fiyatlarının vurduğu ülkelerin başında geliyor. Geliri bu nedenle ciddi ölçüde azalan Venezuela devleti, sosyal yardım programlarını devam ettirmekte zorlanıyordu.

(Fotoğraf/ Reuters)